образование 09 юни 2021 2021-06-09 2021-06-09 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBck4xIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8b4dedc5b233ba6b4263b58a355d06a9006b76ea/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%B9%D0%B0%D0%B9%D1%84%D0%BA.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаски ученици получиха отличия от Териториалното бюро на НСИ

Бургаски ученици от Търговската гимназия и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника получиха грамоти и поздравителни адреси от Териториалното бюро на Националния статистически институт (ТСБ – Югоизток).

Отличията се дават за класиране във втория етап от Националния кръг на четвъртата Европейска олимпиада по статистика и в Националния кръг от Международния конкурс за статистически плакат в две категории.

Церемонията по награждаване се състоя в сградата на Областна администрация Бургас. На нея присъстваха проф. Мария Нейкова, областен управител на област Бургас, Калина Казанджиева, директор на ТСБ - Югоизток, Дочка Камбурова, началник на отдел „Статистически изследвания - Бургас“,  директорите на двете учебни заведения.

Европейската олимпиада по статистика се организира за четвърти път на територията на България. Учениците от област Бургас се включват традиционно всяка година. Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и в живота на обикновения човек. Същевременно целта е да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки. Състезанието се проведе в два кръга: национален и европейски.

В надпреварата участваха общо 757 ученици от 98 училища в 38 града, обединени в 301 отбора.

Успешно представилите се в националния кръг два отбора от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и Търговска гимназия получиха грамоти от председателя на НСИ Сергей Цветарския, грамоти от областния управител проф. Мария Нейкова и поздравителни адреси от директора на ТСБ - Югоизток г-жа Калина Казанджиева.

Учениците от област Бургас се включват за втори пореден път в Националния кръг на Международния конкурс за статистически плакат. Тяхната задача беше да подготвят плакат на тема от областта на екологията, околната среда и устойчивото развитие и да илюстрират със статистически данни от собствени проучвания или надеждни източници, като използват подходящи средства за визуализация. От включилите се 94 отбора от 24 града и 33 учебни институции в България най-много плакати изпратиха участниците от Бургас и Варна - по девет.

В заключение директорът на ТСБ - Югоизток Калина Казанджиева покани младите хора, навършили 18 години, да се включат в предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през септември 2021 г. като преброители.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...