спорт 21 май 2021 2021-05-21 2021-05-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXgwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e93aacd65c888cf2de604e391e9d1eb20db0bb47/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/zx860y484_2398982.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво е нужно да се направи в "Арена Бургас", за да приеме международни турнири

Строителството на многофункционалната спортна зала "Арена Бургас" е вече към своя край. Засега обаче провеждането на тренировки и състезания в модерното съоръжение още не може да започне. Потърсихме за разяснения председателя на общинската спортна комисия Йордан Георгиев, за да ни разкаже каква е моментната ситуация и какво е нужно да се направи, за да се появят най-после състезатели и публика в това спортно средище.

Видимо е, че залата като постройка е вече изградена, но какво е нужно да се направи още, за да се превърне в пълноценно спортно съоръжение?

Залата като конструкция е почти готова. Основната зала е „на бетон“, защото за различните спортове са необходими различен тип настилки. Това, което предстои, е изграждането на самата спортна инфраструктура. Там трябва обаче да се намеси Министерството на спорта…

…Доколкото разбирам, необходимо е да се монтира вътре самото спортно оборудване, така ли?

Не само спортно оборудване. Концепцията е, че местата за хранене като кафе, ресторант ще бъдат дадени под наем, но това трябва да се прави спешно, ако има наемател. Защото в крайна сметка за едни сериозни състезания изискванията на международните федерации са много строги. За да има хранене на място за състезателите…

Кои федерации имате предвид конкретно?
Например, Международната федерация по борба. Те изискват в залата да има център за възстановяване и рехабилитация, за сваляне на килограми…Трябва да има такива помощни помещения, да бъдат завършени. Например, мястото, където ще бъде разположен кантарът. Сауните…Борците и щангистите преди да минат през кантара, свалят килограми в сауната, в център за възстановяване и рехабилитация. След кантара отиват да пият течности и да се хранят, за да възстановят силите си. Това се отнася до повечето спортове. Всичко това трябва да е на едно място в залата.

След провеждане на състезания по борба, волейбол, каквото ще да е…., следват възстановяване, масажи, сауни, процедури…това трябва да се извършва на място, а не да казваме на отборите „Отивайте си в хотела, там да ви масажират“.

Дотук разбирам, че „проблемните“ моменти са изграждането на спортно-възстановителен център, зона за хранене с ресторант и кафе…Какво друго има за решаване?

Необходимо е да се закупят два или три балона, като помощни съоръжения. По време на международни, големи състезания такива балони могат да се разположат на външния паркинг до залата. Ако отборите са много, ще е необходимо да им се подсигурят допълнителни тренировъчни зали. Представете си, има съблекални, но места за тренировъчния процес …?
Разполагането на балоните е популярна практика. Купени, складирани…ползват се при нужда.

Кой трябва да закупи балоните? Общината или Министерството?

Зависи. Може и от общината, но в крайна сметка залата е отделно търговско дружество към „Академика“, към Министерството на спорта. Вече трябва да се започне конкретно да се търсят решения за всеки спорт, за всяко състезание.

Изпълними ли са условията, които международните федерации поставят, за да се проведат в зала „Арена Бургас“ световни и европейски първенства или големи международни турнири?

Ако турнирът по художествена гимнастика „Жулиета Шишманова“ влезе в календара на Гран При на Световната федерация по художествена гимнастика през следващата година…Има колосални изисквания. На много места по света използват такива балони, като временни конструкции. Ако пристигнат отбори от десет държави с по двадесет състезателки, жури, съдии, треньори…Това е голям брой.

Международната федерация по борба обсъжда вариант за първенство през 2023 год. Имат големи изисквания. Разговаряме и с Любо Ганев за провеждане на Световната лига по волейбол в Бургас

Необходимо е много да се направи. Дори само четири отбора да бъдат, след всеки мач волейболистите се нуждаят от възстановяване, рехабилитация, масажи, сауна.

Изглежда ли нормално държавата чрез своето дружество „Академика“ да изгради ресторант или зона за хранене?

Е, ако не успее да го даде под наем, поне да направи зала за хранене. А може да се използва кетъринг. Не става въпрос да се отдели с гипсокартон едно помещение. Трябва да има такова помещение с маси, столове…, а с един кетъринг много лесно може да се осигури храна за спортистите.

Същото е и за фитнеса. Ако не ме лъже паметта, фитнес зоната е около 1800 кв. мера. Със сауни и парни бани. Предполага се, че също ще бъде даден под наем, но не мисля, че това е най-доброто като вариант. Спомнете си как беше в стадион „Нефтохимик“. Всичко беше на едно място. Медицински център, сауни, център за възстановяване, а не само съблекални. Така че спортната инфраструктура е крайно необходима при големи международни състезания.

Ако такива съпътстващи помещения не бъдат направени, няма как да функционира тази зала.

автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...