време за прогноза 17 апр. 2021 2021-04-17 2021-04-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1p6IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--984353e57032157b11f842e719c94bfe42f5e48f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210416_081333.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Българският парламент като "Игра на тронове" или като игра на слонове

Течеше вторият ден в старата сграда на новия български парламент...И вече всички се ненавиждаха, мразеха и бяха готови да си прережат гърлата. Дори някои май го правеха.

Изборната битка беше уж отдавна приключила, но бойните действия в българската „Игра на тронове“ не стихваха.

Дори кръвопролитието сякаш беше още по-голямо. Всеки срещу всеки. Най-често ударите се нанасяха подло в гръб. А обидите? Обидите бяха отвратителни и гнусни.

Когато видя какви ги вършат първенците след изборите, в Кралски чертог Церсей леко отпи от чашата си с дорнско вино, присви очи, мълчаливо даде знак на "златните плащове" да изкарат мечовете си и ги изпрати да въдворят ред. Джайми Ланистър само това чакаше. Ръцете го сърбяха да развърти меча си. Сърбеше го дори и златната му ръка.

Робърт Баратеон прочете резултатите от изборите, погледа малко от директното телевизионно предаване на заседанието и избухна в смях. После обяви и шестте партии за свои копелета. След това отиде на лов с един отпускар. Или май футболен мач...или тенис мач...или белот?

Кутрето иронично се подсмихна и промълви „Нищо подобно, тези са мои“.

По същото време в Желязната банка се въздържаха от какъвто и да е коментар, но беше напълно ясно, че ако трябваше да коментират, най-вероятно щяха да кажат "Всъщност, всички са наши". Или поне щяха да станат нейни. Защото с един лев субсидия на глас беше повече от ясно, че няма как партиите да са ничии.

По стара глупава традиция Нед Старк прояви милост и изпрати политическите скандалджии на Вала.

Хал Дрого обаче им прати дотраките. Странно как, но останаха и оцелели, но пръдължиха да се бият помежду си.

Аря Старк реши да придружи победителите и победените до Вала, но незнайно защо изкара своята кама от валерианска стомана.

Джон Сноу пък направо развъртя меча си от валерианска стомана.

Брандън Старк погледна към шестте партии, чиито представители се биеха помежду си, разтри очи и каза "Виж ти, бродници“

Тирион гледа, гледа случващото се, пък изкара мях с вино и го засмука като женска гръд. Но близо до него стоеше и онзи арбалет, с който беше пронизал Тивин.

Денерис пък се изправи срещу политическите скандалджии, изслуша какво говори един наномозък и се задоволи да каже краткото "Дракарис".

Между другото, старият Уолдър Фрей Закъснелия започна да изпраща на биещите се в Народното събрание покана за сватба с милото уточнение "Чакам ви в залата. Не закъснявайте"

А Хрътката през цялото време гледаше ужасно свъсено като човек, който е готов да извърши нещо …нехубаво.

Българската „Игра на тронове“ продължаваше вече 32 години и сякаш всички бяха забравили, че Зимата иде. 

Валар моргулис

...

Направих опит да си представя как от трибуната на Народното събрание уважително към всички тихо говори един възпитан, ерудиран и добър човек.

Някой подобен на покойния Кристиан Таков.

Опитах се да си представя как изрича думите си тихо, но всички мълчат, защото искат да чуят какво казва или просто, защото на уважението се отвръща с уважение...

После си представих нещо по-реално...как някакви озверели, пощръклели и озлобени типове крещят срещу този човек. А той млъква. В залата от всички страни се чуват само крясъци и обиди. И се лее омраза. И всички я вдишват и издишват, всички са оглушали, защото никой никого не чува. Затова крещят още по-силно.

И все пак. Да не губим надежда.

Със сигурност някъде един възпитан човек говори тихо и уважително към всички. И думите му се чуват.

Но не и тук. Не при нас.

Ха, че то, докато съм дрънкал всички тези глупащини, време за прогноза станало.

Днес ще е хладно, дъждовно, облачно и сиво. И кално. И вълци вият грозно, зловещо, а кучетата из дворовете фондерлайят. И на фона на цялата тази безнадеждност единственият Най-добър и най-опитен Го няма. В отпуска е. Докога? Днес никой не знае, никой не знае.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...