образование 11 март 2021 2021-03-11 2021-03-11 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHR5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--61d8a48e285f6ceb767290373546aa767e2a5736/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/magazia1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Филиалът на НХА в Бургас ще подготвя магистри изкуствоведи

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас разкрива нова магистърска програма, наречена „Културното наследство на българското Черноморие“.

Продължителността на обучението е 3 семестъра редовна форма. Професионална квалификация, която получават завършилите е магистър изкуствовед.

Програмата представя българското културно наследство от древността до Модерната епоха, с акценти върху паметниците от Черноморския регион във връзка със съвременното регионално развитие на културния туризъм. Тя запознава с най-важните историографски теории за българската култура, както и разпространените предимно в медийното пространство митологеми и стереотипи. Приложени са съвременните тенденции в изучаването и популяризирането на културното наследство за стимулиране на интердисциплинарния научен подход и индивидуалната активност.

Новата магистърска програма създава умения в интерактивното популяризиране на движимите и недвижимите културни ценности в Черноморския регион, адекватни на съвременното състояние на културното наследство под закрила на Организацията на Обединените Нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Обучението в магистърската програма се провежда от утвърдени преподаватели - изкуствоведи, историци, археолози, реставратори, специалисти в областта на арт-мениджмънт и др. Като основен подход в учебния процес е възприета индивидуалната работа с всеки студент, която стимулира развитието на личната креативност и потенциал.

Завършилите програмата магистри получават специализирани познания и компетентност в областта на:

- художественото и културно наследство, създадено в Черноморския регион.

- организацията и управлението на дейности, свързани с разработване на културни коридори, изготвяне на пътеводители на художествените паметници и селища в Черноморския регион.

Магистрите ще имат възможност за перспективно кариерно развитие като мениджъри на културния туризъм; в музеите, художествените галерии, общински, правителствени и неправителствени структури и организации; в туристическите агенции. Те могат да работят като ръководители на отдели в културните учреждения; музейни експерти и галеристи; куратори, организатори на културни дестинации; специалисти по въпросите на културното наследство в туризма; редактори в специализирани издания и в медии, експерти по различните видове визуални изкуства, както и при разработването на общински и областни програми за развитие и опазване на културно-историческото наследство.

 

 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...