време за прогноза 08 март 2021 2021-03-08 2021-03-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0J5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5c06f75555646584348c073ad0a5b8d35af19c70/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210308_110705.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Всъщност, има и други цветя освен рози и други дни освен осми март

Още в древността, когато жена ми ми беше гадже, а това беше в края на миналия век, тя ми сподели, че страшно много обича цветята, но хич даже, дори направо не може да диша карамфилите. Не ги признава и толкоз.

Защо бе, Тони, защо бе момиче хубаво – питах я аз, пък тя тропа с 36 номер краче, върти ония ми ти зелени очи и отсича „Карамфили не!!!

После ми обясни, че не харесвала карамфилите, защото за нея те били символ на онези мъже, които нямат въображение. А и освен това ми каза да обърна внимание и на това, че  карамфили се полагали и връз тленните останки на покойници в гробищата. Иначе казано напомняли и едновременно за мъже идиоти и за гробища.

А сега де…

Предупреди ме един вид. Откакто сме заедно,  а това е вече кажи речи четвърт век, карамфил не и подарих нивга. Което беше доста трудно, защото едно време най-бюджетните и достъпни китки за финансови катастрофалници като мен бяха баш карамфилите.

Затуй в някакъв момент заложих на сигурността на аристократичните рози. Кой какво прави, аз роза нося.

Минаха години и един ден жена ми пак завъртя зелените си очи и ми рече „Знаеш ли, освен рози има и други цветя“

Ъъъ, айде пак настъпих мотиката. А тъй бях свикнал с розите.

Така открих, че жена ми може да бъде много щастлива от момини сълзи, от фрезии, от зюмбюли, от всякакви пролетни цветя. Че може да грейне само заради няколко лалета, но без целофан. И от рози разбира се, но се радва още повече на кокичета, на минзухари или дори на раздърпан и безформен букет с горски цветя, стига да съм го набрал аз.

Важният урок за празноглавия Красимир, какъвто винаги съм бил, беше това, че е важен жестът, а не самото цвете…стига да не е карамфил, де.

Та, знаете ли събратя по карамфили, туй де…братя по оръжие.

Това, което разбрах за жените и за цветята е съвсем просто.

Освен, че има и други цветя освен рози, има и други дни освен осми март, в които може да се подари цвете.

За прококола…Аз подарих на моята пред Бога и пред хората половинка тази година зюмбюл. Така ухае, така ухае. Чак на мен ми хареса. /Ъъъ??? Не, бе не защото съм скръндза...тя харесва пролетни цветя, нали ви казах/ Пък наистина ухае страхотно.

Но тъй като жена ми е на работа в момента, а и наближава обяд, а ароматерапията не засища глада ми, ще отида в кухнята и ще разгърна фолиото над тавата с пиле с картофи.

Така ухае, така ухае. А на всичкото отгоре не съм го готвил аз, а жена ми…

Има една самотна тиква на терасата. Да взема да изпека няколко парчета с мед и орехи за довечера, а? Та, братя по оръжие, ако довечера посрещна половинката с тава печена тиква, направена за нея, на вратата, дали е голям риск, а?

Хм, сега изведнъж се сетих, че като правя сладкиши, избягвам да поставям подправка карамфил в тях…Виж ти…Такъв страх съм развил от това цвете.

И още един урок, който научих за жените. В древността с брат ми подарихме на майка за Осми март един парти грил за сандвичи. Тя се просълзи, ама по-късно осъзнах, че не е било от радост...Добре, поне че не и подарихме тенджера. Сигурно майка щеше да се разплаче, ама не от радост.

Още уроци за цветята. Пък една много влиятелна и уважавана колежка от медиите ми се беше обидила незнайно за какво и тъй като в нейната медия излизаха материали за мой клиент, той ме помоли да се сдобря с нея. Думите му бяха "Важно ми е да се разбираш с нея" Изпратих и голям букет с бележка "Цветята покриват всичко, дори и гробове" , демек използвах тази мисъл на Ремарк, за да и кажа, че е глупаво да се сърдим един на друг и да дадем възможност на цветята да покрият нашата безсмислена сръдня, а тя...тя се ядоса още повече, защото помислила, че искам да я погребвам. Ъъъ, урокът е ...понякога може да оставим само цветята да говорят, а ние мъжете да мълчим. Пък и никога не можем да разберем какво мислят жените.

А цветето, на което най-много се радва една жена,  е онова цвете, което сте и подарил дори без повод. Просто ей така…заради нея самата. И ако жената до един мъж е щастлива заради него, ами мъжът е още по-щастлив.

Честит празник на жените, които добавят цвят, настроение, аромат, нежност и любов в нашия иначе изпълнен с безсмислие живот.

Всъщност, когато един мъж започва да разбира жените и да ги разгадава от раз, точно тогава установява, че неусетно е навършил 97 години. Затова карайте на интуиция.

Ха, че то време за прогноза станало, бре.

Днес ще е слънчево, защото е 8 март, но и леко хладно, защото е 8 март.  Поне няма да вали и гърми, защото е 8 март. Нека е хубав денят ви и любимата ви щастлива, за да е сърцето ви пълно.

автор: Красимир Калудов

 

Ако този текст ви е харесал, ако искате да четете и други подобни, подкрепете екипа ни с малко дарение...Малко, малко колко да е малко

Подкрепете ни със сума от:
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...