време за прогноза 22 сеп. 2020 2020-09-22 2020-09-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbmRyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d83ab98209f5ea240cbf6a1457de2637748ff6b0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_7920.JPG

Burgas Reporter Ltd.

За българската независимост. И за независимите човеци

Да искаш независимост е смелост голяма. Почти самоубийствена.

Защото тогава оставаш без нищо. Дори без страховете си.

Само че тогава и успехите и неуспехите са само твои. И зависят само от тебе. И губиш всички възможности да се оправдаваш с друг. Когато си независим, ти си причината за всичко. За всичко, което се случва и за всичко, което не се случва. Ти си отговорен, а не международното положение или световен заговор срещу теб или държавата ти.

Независимостта е състояние и положение, в което се изправяш сам пред трудностите. Независимият човек или независимата държава са стигнали онова състояние, в което са осъзнали, че няма повече смисъл да викат и чакат Неволята да им помогне. И затова са се заели сами да оправят всичко със своите ръце.

Да си независим означава, че разчиташ само на себе си и се уповаваш не само на Бог, но и вярваш в каузата си и я следваш с цената на всичко.

Независимостта може да те отведе навсякъде, но докато стигнеш до това „навсякъде“, може да се наложи да преминеш през кръв, пот и сълзи. Най-често твоите кръв, пот и сълзи.

Затова има хора и държави, които охотно търгуват своята независимост. Направо я предлагат евтино и с отстъпка. Защото отказът от независимост е много търсена стока. Никой не обича независимите хора и държави. Те са като трън в задника. Ужасно много пречат. 

А хората и държавите, които се поставят  доброволно под зависимост, си купуват измамна сигурност, стабилност и не се налага да взимат решения или да поемат рискове. Други се грижат за тях. Казват си..."Какво толкова, малко зависимост, ама много ползи"

Бройлерите и кокошките в птицефермите получават храна и вода по няколко пъти на ден от своите господари, имат покрив над главите си и докато стоят на топло, се смеят презрително на орела, който лети гладен и жаден в своята самотна независимост.

Но независимо от това, че сме заглушавали съвестта си, в деня, когато всеки от нас стигне до полянката в края на пътя, се налага да отговорим на един въпрос…

Аз какво направих с моята независимост? Аз бройлер ли бях или орел?

Честит празник на всички вас, които не се боят да изберат трудния и трънлив път на независимостта.

Честит празник на българската независимост.

И да си пожелаем да имаме водачи, които никога да не търгуват с нея.

Ха, че то, докато ви хортувам тия неща, станало време за прогноза.

Днес, в първия ден на есента,  ще е слънчево и топло. Като за празник.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...