време за прогноза 18 сеп. 2020 2020-09-18 2020-09-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbGxyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8da632447f62ad93d7b744ff64b8ad70ee876fb4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200916_071416.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Денят, когато носът на бивш министър заживя свой самостоятелен живот

Из цялото "Отечество любезно, как хубаво си ти" хора, тъй различни по пол, възраст и занятие  обсъждат това , че бивша министърка си коригирала носа.

Че какво им влиза работата на тия типове да си пъхат носовете в таз твърде лична инициатива. 

Аз, например, чуя ли нещо за нечий нос и се сещам как ми счупиха носа, пък после ми го оперираха в едно от бургаските отделение по УНГ.

И най-стряскащото не беше това, че носът ми беше заел причудлива форма на  зиг заг, а под очите ми имаше лилави сенки. Най-стряскаща беше древната електрическа печка се един реотан /счупен/ в болничната стая , която се включваше в контакт на стената с подозрително разтопено и изгоряло до черно пластмасово тяло.

Още си спомням за онзи изпълнен със студ и драматизъм момент, в който събрах смелост, помолих се на Господ и включих печката. Очаквах да гръмне.

Но за тези неща не се говори.

Говори се за нечий нос. А не за онези 2.5 млрд. евро, взети много изгодно, които българите ще плащат 30 години. Ами, изгодно е, аслъ. Един взима парите и ги харчи сега, пък друг ще ги плаща.

Та, какво казвате за оперирания нос?

Знаете ли кой е Сирано дьо Бержерак?

Да, този почтен господин е герой от пиеса на Едмон Достан, но същевременно е и съвсем реален френски писател с името Савиниен  Еркюл Сирано дьо Бержерак.

Останал е в историята си с бохемския начин на живот и с големия си талант. С големия си …нос също. Но литературният герой освен голям обонятелен орган притежавал много добродетели, голямо сърце и бил изпълнен с любов…към братовчедка си Роксан. Няма да ви преразказвам пиесата, защото вие сами можете да си я прочетете или ако ви мързи, да гледате филма с Жерар Депардьо от 1990 год. 

Но тъй и тъй говорим за литературни герои, дали да не хвърлим поглед върху творбата „Нос“ на Николай Гогол?

В нея се разказва за бръснаря Иван Яковлевлич, който за свой голям ужас една сутрин се събудил и видял в питката си закуска носа на своя клиент, по точно на колежкия асесор Ковальов. На всичкото отгоре с развитието на историята въпросният нос заживява свой собствен живот на статски съветник. Изобщо, откачена работа.

Колежкият асесор Ковальов видял собствения си нос да се вози в карета и да ходи на църква и по този повод отишъл в тогавашната информационна агенция, демек в редакцията на един вестник, за да пусне платено съобщение,  че си търси носа, но служител на вестника от отдел „реклама“  му отказал и общо взето провели следния диалог

„Не, не мога да поместя такова обявление във вестниците — каза той най-сетне след дълго мълчание.

Как? Защо?

Така. Вестникът може да загуби доброто си име. Ако всеки почне да съобщава, че носът му е избягал, то… И без това вече се приказва, че се печатат много невероятни неща и лъжливи слухове.“

Но понеже усещам, че вече някои от вас скубят коси и ядосано си казват „Кой ме би по главата и какво изобщо иска да каже тоя идиот Красимир с тези брътвежи“ , аз съм длъжен да ви уведомя моменталически, че …

Ами, не е хубаво да се пише за чужди носове. Никак даже.

Не бива да съдите по един човек заради носа му, а ако правите това, значи не виждате по-далеч от носа си.

Затова се фокусирайте върху това какво може и какво не може един министър, а не дали е хубост неземна или извънземна…нехубост.

Моля? Какво ми казвате?

 „Ти, пък си много хубав!!!“

Ами, моят нос е опериран.

Ха, че то станало време за прогноза.

Днес ще има променлива облачност, слънчеви часове и максимални температури от 24 градуса в Бургас и в региона

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...