образование 12 сеп. 2020 2020-09-12 2020-09-12 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaVZyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--761af8e03c3a1f161cb80e712bb54b2a02571090/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/991-ratio-uchilishten-dvor.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Директори искат училищните дворове да са достъпни само за спортуващи граждани

Директорите на бургаските училища поискаха дворовете в извънучебно време да се ползват единствено от организирани групи, които са заявили предварително, че ще спортуват там.

Досега достъпът до училищните дворове беше свободен за гражданите, но според директорите от тази добра възможност се възползват младежи и хора, които не ги ползват по предназначение. Някои от тях влизали там единствено, за да разхождат домашните си любимци.

„Това от своя страна води до бързото им замърсяване и износване, а оттам до необходимост от ежедневното им почистване.”, недоволстват директорите.

Това стана ясно на среща в Експо център "Флора", на която присъстваха заместник-кметът по здравеопазване и образование Йорданка Ананиева, началник на Регионалното управление по образование инж. Виолета Илиева, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, синдикалните организации в образованието и училищните директори, по повод предстоящото начало на новата учебна година.

Другият важен въпрос, който беше обсъден на срещата, беше ползването под наем от външни лица на учебните бази в извънучебно време. На наемателите ще бъде дадена възможност да ползват и тази учебна година тези помещения, но само при условие, че те обезпечават и се грижат за спазването на задължителните предпазни мерки.

Те ще трябва да извършват редовна дезинфекция на помещенията, които се ползват под наем, преди и след използването им, а влизането и излизането от училището да бъде през самостоятелен вход. Наемателите ще трябва още да осигурят сами дезинфектантите и препаратите, и да осигурят график за времето, в което ще ползват базата, който трябва задължително да бъде съобразен с приключването на всички учебни дейности в сградата. Ще бъде изготвена декларация, чрез която наемателите да се ангажират за спазването на правилата за безопасност.

Освен това, ще бъдат създадени и два национални центъра за дистанционно обучение в е-среда, които ще бъдат използвани само при необходимост за протичане на учебната година в условията на пандемия. Това ще бъдат СУ "Св. св. Кирил и Методий" за учениците от 5-12 клас и НЕГ "Гьоте" за чужди езици /профил "немски език"/.

Директорите бяха запознати още с новите общински профилактични програми против гръбначни изкривявания и затлъстяване, с новата организация на столовото хранене, с мерките при посрещане на учениците в училище и новостите в нормативната база за новата учебна година.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...