време за прогноза 17 авг. 2020 2020-08-17 2020-08-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaTVxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9fc80a4214a6b6cf2d8cec3fb38ae934d62f6903/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/21-24.03.2009_Madrid%20162.jpg

Burgas Reporter Ltd.

България като Реал Мадрид с треньора Бенито Флоро

Преди много, много години, някъде първата половина на 90-те години на миналия век,  отборът на Реал Мадрид беше воден от треньора Бенито Флоро. Наставникът общо взето беше странна птица.

Под негово ръководство „Белият балет“ не спечели нищо. Дори загуби шампионските титли в „Примера дивизион“  в две поредни първенства в последния мач срещу един същ отбор. Срещу Тенерифе.

И тогава, забравил съм вече коя испанска медия, проведе анкета с въпрос, който приблизително звучеше така „Трябва ли да остане на своя пост Бенито Флоро или не“.

Ако не се лъжа, около 18% от участниците в анкетата изразиха мнение, че треньорът трябва да остане на своя пост, а другите 82% поискаха да се разкара на момента.

И знаете ли какво отговори на анкетата сеньор Бенито Флоро?

„Аз няма да напусна, защото не мога да изоставя онези 18% от запалянковците, които ме подкрепят“.

Това негово изявление накара буйните мадридисти гневно да развеят белите кърпички, което на уличен испански език означава недоверие, нежелание и призив „Карамба, обирай си крушите моменталически и дим да те няма“

В интерес на истината и в двете първенства, в които не спечели нищо,  Реал Мадрид беше страхотен съперник на дрийм тийма на Барселона, воден от Йохан Кройф и в единия случай дори двадесетина минути преди края на първенството беше шампион, защото водеше като гост на Тенерифе с 2:0, но загуби с 2:3 и се прости с титлата. Втората година си падна с 0:1. Иначе казано…представянето на отбора не беше чак толкова лошо и Бенито Флоро може би просто нямаше късмет.

Мдаааа…все пак имаше около 18% от участниците в анкетата,  които разсъждаваха така „Ама кой ще дойде след Бенито Флоро начело на отбора, не може така“

Сеньор Флоро продължаваше да е старши треньор и нямаше никакво намерение да си тръгва. Беше готов да обнови отбора, да пренапише футболната конституция на „Реал“ Мадрид, ако се наложи.

Да, обаче президентът Раул Мендоса просто го освободи от задълженията му.

После пристигна нов треньор. Хорхе Валдано и заедно с него невероятният халф Фернандо Редондо. И двамата пристигнаха от…и това ако не е майтап, и двамата пристигнаха от отбора на Тенерифе.

С тях „Белият балет“ спечели титлата и заигра прекрасен футбол. За всеобща изненада Хорхе Валдано пусна в игра един 17 год. юноша с името Раул Гонзалес Бланко, който замени легендарния Хосе Емилио Бутрагеньо – Ястреба. Иначе казано наставникът направо обърна отбора с хастара навън.

 Е, отпадна от турнира за КЕШ след тотално превъзходство над някакви датчани, но това са подробности.

Сигурно съм ви досадил с тези футболни спомени, но те са предизвикани от аналогичен случай в наше село.

Мнозинството от българите призовават един…хм…старши треньор на държавата да си тръгне, но той им обяснява, че за тяхно добро ще остане. Дори им предлага да им пренапише конституцията, защото сегашната не бивала и заради нея нещата не се случвали. Той щял да я пренапише, дори имал готов проект.

Хората протестират, гневят се, а той им отвръща, че трябва да се обединят заедно с него около неговата конституция.

Казват му, че страната е най-бедната в ЕС, пък той им обяснява, че всички европейски лидери чакат да видят какво ще каже или направи той, че да го последват.

Същински Бенито Флоро.

А ако бъдем честни, страната ни изобщо не може да се сравнява с Реал Мадрид от онези две нещастно загубени първенства през 90-те години на миналия век. По-скоро като футболен еквивалент би трябвало да е нещо като Естрамадура или Уеска.

Но знаете ли защо давам точно този пример.

Защото водачът, когото българите призовават да си ходи, е почитател на …на Реал Мадрид, разбира се.

Е, ако наистина е такъв, мадридист, нека се поогледа във футболната история на своя любим отбор. Има достатъчно примери за подражание в нея.

Защото сигурно в своите представи той се сравнява със Зидан, с Фабио Капело, с Висенте дел Боске  или с Хорхе Валдано, но по-скоро е нещо като Рафа Бенитес и Антонио Камачо. Последните двама бяха клубни легенди за мадридистите и години наред чакаха да поемат отбора, но когато това се случи, като треньори се провалиха. Камачо беше треньор май само за два мача и избяга, а Бенитес беше изгонен позорно. Бенитес изобщо не искаше да си ходи. Да не говорим за Вандерлей Люксембурго и особено за Карлош Кейрош, когого бяха избрали заради…ъмхмм…харизмата му и лъскавия му образ.

Та, ако днешния наставник на държавата обича държавата си, туй де …отбора си, има един печеливш ход…И мнозинството от българите ясно му го подсказват и показват. Както казваше една потребителка в Туитър, хората не искат рестарт, а преинсталация.

Ха, че то станало време за прогноза.

Днес ще е облачно, слънчево, ветровито и максималните температури ще достигнат около 28-29 градуса в Бургас и в региона.

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...