пред олтара 02 авг. 2020 2020-08-02 2020-08-02 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEZwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--060ebe73287d443f269f6f4cff0959027866d4f4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/zalez2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Илинден по стар стил е! Ето кои светци почитаме днес

Православната църква отбелязва днес – 2 август, пренасяне мощите на св. първомъченик и архидякон Стефан.

Йерусалимският презвитер Лукиан бил добродетелен човек. Един ден той получил откровение, в което му било казано къде са мощите на свети първомъченик Стефан. Те били положени в пещерата в някогашно имение на еврейския учител Гамалиал, където се издигала малка църква.

По волята на боголюбиви християни мощите на светия отец били пренесени в Йерусалим, а по-късно - в Цариград.

На днешната дата църквата почита още св. свещеномъченик Стефан, папа Римски.

По стар стил на 2 август се отбелязва празникът Илинден.

Св.Илия живял по времето на израилския цар Ахав (около IX век пр.Р.Хр.). Роден е в галаадския град Тезвия и затова в Библията се нарича "Тезвитянин".

Илия произхожда от свещеническото Аароново родословие. Името му означава "крепост на Господа".

По това време израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл, че заради греховете му ще дойде голяма суша, която продължила три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето, който запалил жертвеника. След това Илия отправил молитва към Господ и завалял дъжд.

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Затова Свети Илия е изобразяван в иконографията с позлатена небесна колесница, теглена от четири коня.

Според народните вярвания светецът е повелител на небесните стихии, господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете.

По традиция на Илинден в чест на светеца се коли за курбан и се организират тържества. Народната традиция забранява къпането в реките и морето на Илинден, защото се смята, че свети Илия взема жертва. Денят е празник на шивачите, кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. На Илинден не се влиза в морето, защото на днешния ден то взема най-много жертви.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...