образование 28 юли 2020 2020-07-28 2020-07-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbU5wIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dee6fae9aeb18125223b206b98782b124944064f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/deca2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Детските градини в Бургас въвеждат нови методи за лесна адаптация

Общо 19 бургаски детски градини ще получат средства за въвеждане и прилагане на иновативни практики, които ще подобрят условията за отглеждане на децата.

Целта е да се осигури по-лесна адаптация на децата в 1-ва група, както и да бъдат изградени площадки по безопасност на движението.

Дейностите ще стартират от новата учебна година по две национални програми на Министерството на образованието и науката - "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Успяваме заедно", която е с три различни модула.

Девет от тях - "Морска звезда", "Надежда", "Слънце", "Раковина", "Златна рибка", "Брезичка", "Златното ключе", "Радост" и "Изгрев", одобрени по модул "Хубаво е в детската градина", ще създават семейни кътове и събития, посветени на бащата, майката и семейството, чрез които малките деца и родителите им ще прекарват известно време заедно в детската градина, преди да пуснат децата вътре. Целта е по-бърза и по-лесна адаптация и по-плавен преход на малчуганите постъпващи в 1-ва група, от семейната среда в тази на детската градина.

По втори модул "Иновативна детска градина" са класирани 8 бургаски детски заведения. Това са ДГ "Ран Босилек", "Звънче", "Ханс Кристиян Андерсен", "Делфин", "Звездица", "Моряче", "Вълшебство" и "Пинокио". Те ще получат средства за реализиране на иновации като сензорни пътеки, интерактивни карти за развитие на въображението на децата в детската градина, обособяване на специални кътове на открито и други. Детската градина в с. Равнец "Теменуга" пък е одобрена по последния трети модул "Обединени за качествено предучилищно образование".

Пет бургаски детски градини - "Звездица Зорница", "Делфин", "Звънче", "Златното ключе" и "Радост", са одобрени и по втората Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда". Чрез нея ще бъдат реализирани в дворовете им площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата.

От тези 19 бургаски детски градини, 4 бяха одобрени по две от националните програми - "Звънче" и "Делфин" по "Иновативна детска градина" и "Площадки за обучение по безопасност на движението", а "Златното ключе" и "Радост" - "Хубаво е в детската градина" и "Площадки по БДВ".

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...