време за прогноза 26 май 2020 2020-05-26 2020-05-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGhtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--10340521c192f63727be268b23151ac7adff5bf5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200525_073700.jpg

Burgas Reporter Ltd.

По-лесно или по-трудно е, когато правилата са еднакви за всички

Вярно е, че информацията ни залива като библейски потоп и на моменти ни идва до гуша, но в нея все още има полезни неща.

През последните дни в цялото това изобилие от новини ме впечатлиха няколко…Не, не са подробните вести за една пътуваща джипка из страната и за това какви пари раздава шофьорът и. Тази новини ги пропускам.

Но ето какво ме накара да се замисля.

Не ги подреждам в хронологичен ред, а просто ей тъй.

Във Великобритания тамошните граждани се разгневиха заради това, че най-важният съветник на премиера Борис Джонсън е пропътувал в разгара на извънредното положение 400 км, за да отиде в къщата на възрастните си родители и там да се уедини със семейството си. Иначе казано, поставил е с неразумното си решение много хора под риск. И сега масово го призовават да си подаде оставката, защото нарушил разпоредбите и си е въобразил, че е нещо повече от другите. Явно не е.

В Австрия президентът и съпругата му отишли да вечерят в някакъв ресторант във Виена. В това няма нищо лошо. Лошото е, че държавният глава бил видян след разрешения от властите вечерен час. Някакви полицаи влезли в ресторанта за проверка и „хоп“, хванали президента в нарушение. Скандалът е огромен и президентът се извинява вече десетки пъти за грешката си...Клатят му се краката, защото се е опитал да се постави над всички австрийци.

В Испания Зинедин Зидан, старши треньорът на Реал Мадрид, ще бъде глобен с 1500 евро, защото по време на извънредното положение е нарушил забраната за движение, напуснал за кратко Мадрид, за да отиде до своята крайградска вила. Според закона Зинедин Зидан не е треньор, а нарушител.

В Нидерландия, правителството на премиера Рюте въведе поредица от забрани и ограничения на 20 март. По силата на една от мерките беше забранено да се посещават старчески домове. И какво се случва. На 13 май е починала майката на премиера, а  той не е посмял да наруши ограничителната мярка, която неговият кабинет е въвел за всички нидерландци. Разбирате ли? Премиерът става жертва на собствената си заповед…Ограничението не прави изключение за никого.

Сигурно има още такива европейски примери, но…нека не бъдем такива чуждопоклонници. Нека изберем примерите от България.

Само че малко се затруднявам да ги напиша тук.

Убягват ми…Не мога да се сетя за такива.

Сигурен съм, че ги има, но…

Е, има ли някой от важните хора в страната, които са ви впечатлили с личния си пример по време на извънредното положение? Някой шофьор на джип? Някои дарители?

Уф, улисах се. То, станало време за прогноза.

Ще бъде облачно и дъждовно, а в следобедните часове и привечер са възможни дъждове.

Нека бъде хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...