време за прогноза 15 май 2020 2020-05-15 2020-05-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHRtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--49f3f476e27fe4c1a21c8fe9fa28e13c5da75eb0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200515_065435.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Докато в Испания провеждат фестивала „Томатина“, у нас е „Лай.ина“

Всяка година през август из световния видео обмен плъзват клипчета с батални сцени от испанския фестивал „Томатина“.

Общо взето стотици, а може би хиляди приключенци от цял свят отиват в град Буньол, някъде около Валенсия и почват страховит бой с домати.

Захвърлят се, удрят се, заливат се, цапат се, мажат се и буквално се зариват до шиите в доматен сок, в доматено пюре и прочие доматщини.

И всеки би могъл лесно да види какво огромно удоволствие струи от лицата на участниците в уличните битки из испанското градче.

Дори са превърнали това зрелище в нещо като търговска марка и привличат туристи от цял свят. Вероятно и инвеститори.

У нас също имаме предостатъчно домати. Е, вярно е, че повечето домати са вносни, но на кого му пука.

И тук обичаме да се захвърляме, замерваме, целим, обстрелваме, обливаме, обсипваме и засипваме с…не, не с домати.

С друго е.

Днес сутринта един хазартен бос разпространи снимки на свои чатове с човек, чието име съвпада с името на настоящ министър.

Миризмата от въпросните чатове не беше на домати…на друго беше. Отвратително нещо.

Снощи пък от вси страни беше облян и обсипан началника на Националния оперативен щаб, защото си позволил да избухне и да прогнозира, че мнозина от българите ще умрат, ама „яко ще умрат“. Обливаха генерал Мутафчийски с…не беше с доматен сок. С друго беше.

Генерал от пожарната определи генерал от авиацията като „зла свекърва“. Авиаторът също не му остава длъжен.

Лекарите се оплакват от пациентите. Пациентите се оплакват от лекарите. Министърът на здравеопазването...на кого да се оплачем от него?

За страничния наблюдател, който е изгледал едни сутрешен блок или е попрочел малко коментари из форумите,  безусловно всички са маскари. Всички. Аз, ти, той, тя, то, ние, вие, те. Всички са маскари. Надежда тука всяка оставете.

Как пък един човек не се оказа свестен? 

Понякога се мисля, че всичко живо в България е грабнало един шланг и пръска под високо налягане струя ….не, не с доматен сок, към околните.

И всички сме затънали до шия в…лай.а, а не в домати.

Несправедлив е животът. И именно заради това, че сами се цапаме, испанците ще продължават да печелят милиони евро от фестивала „Томатина“, а ние ще губим милиони евро от родната „Лай.ина“.

Но бъдете спокойни. На "девойката са дадени ценни указания", както се казваше в един таен чат.

Пускайте водата, че се не трае повече.

Или викайте Херкулес, за да изчисти родните Авгиеви обори.

Няма да изчистим оборите с чатове през смартфоните. Само с лопати, с вода и с дезинфектанти. Но мирисът дълго ще остане просмукан в нас.

Бреее, то, станало време за прогноза.

Днес ще бъде топло, дори направо горещо. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат 30 градуса.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...