спорт 08 май 2020 2020-05-08 2020-05-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc2RsIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--55e48ccf37f96bec8ff8bf8350962ce0af6c7c46/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/KostadinMarkov.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво доведе до раздялата на Костадин Марков и футболния „Черноморец“ Бургас

Президентът на третодивизионния „Черноморец“ Бургас се оттегля от ръководството на отбора. Новината предизвика логични притеснения сред феновете на „акулите“, които започнаха да се питат какво ще се случи с любимия им отбор. Потърсихме за коментар Костадин Марков.

Как се стигна до този момент с вашата оставка? Плод на спонтанно взето решение или резултат от добре обмислено решение е? Какво наложи този ход?

Вече две години, даже две години и половина нещата не вървят особено добре въпреки сериозния финансов ресурс, който се вложи в отбора. В спортно-техническо отношение не бяха постигнати кой знае какви успехи. Да не кажа, никакви. А и очевидно не можа да се създаде достатъчно добра организация в самия клуб,  в отношенията в самия управителен орган на клуба. Най-нормално е като си се мъчил две години и спортно-технически не си постигнал желаните от теб самия успехи, да дадеш крачка назад и някой друг да се опита да го направи.

Честно казано бях си дал срок до края на сезона, защото с тази селекция, която направихме на полусезона, смятах ,че реално ще се борим за първото място. Обаче заради коронавируса нямахме практически и тази възможност.

Така че…да, обмислено решение е. Да, има и някаква емоция, свързана с отношенията в ръководството…

Но доколкото разбирам водеща причина за раздялата ви с клуба е разочарованието ви от непостигнатите ви амбиции „Черноморец“ да се върне в професионални футбол?

Не, аз не просто исках да влезем в професионалния футбол, защото отборът така или иначе ще влезе, най-вероятно като поканен. Аз исках да „мачкаме“ съперниците с игра, да не се притеснява „Черноморец“ от нивото, в което играе. Да мачка с игра, с манталитет. Това не можах да го постигна.

Къде и в какво виждате личната си отговорност за тези неизпълнили се и неслучили се цели?

Аз съм главната причина. Ако аз съм позволил да има напрежение в ръководството, значи аз съм виновен. Ако аз съм позволил отборът да играе по този начин, значи аз не съм взел най-добрите мениджърски решения по спортно-техническата част. Естествено, че аз нося отговорност. Може би беше малко трудно, защото лично за мен „Черноморец“ не е бил само мъжкият отбор. Огромни сили и енергия хвърлихме в школата, както се прави в най-големите отбори.

За мен школата беше важна и може би затова малко пострада мъжкият отбор. Но вече няма смисъл от никакви оправдания.

Възраждането на детско-юношеската школа част ли е от списъка с онези постижения, които истински ви карат да се чувствате горд?

Разбира се, че се гордея с много неща. Върнахме се на нашия стадион. Той придоби някакъв вид, създадохме огромна школа и имаме елитни формации. Тази година ще играем за втора елитна формация. Направихме терен с осветление. Такъв, какъвто имат хората по белия свят, за да тренират децата вечер. Много неща има, заради които можем да се гордеем, но и много неща не свършихме.

Отборът трябваше да мачка. С бюджета, който беше осигурен, отборът трябваше да мачка противниците си.

Марков никога не се е притеснявал да поставя "Черноморец" до най-големите в България

Но държа да кажа, че бюджетът не съм го осигурявал само аз. Осигуряват го няколко души, които имат сърце за футбола и имат право да излъчат някой друг да управлява клуба и да управлява този финансов ресурс.

Доста нетрадиционно е за нравите в родния футбол един ръководител да се оттегли и да поеме отговорността за неслучилите се цели пред отбора…

Ами, то си е така. Ако аз тръгна да се оплаквам, че в клуба има нещо, което не ми харесва, ами да съм го оправил. Две години и половина съм в клуба.

Сега накъде? Какво ще се случи след вашата оставка?

Аз пак ще продължа да помагам на „Черноморец“. Просто се отдръпвам от първата линия. Нека някой друг да взима тежките решения. Обичам „Черноморец“ и няма как да тръгна просто така.

Костадин Марков до един от своите идоли и всеобщ любимец Владо Стоянов

Ще помагам така, както аз мога. С енергия и с всичко. В тези смутни времена отборът не е много добре осигурен, но на фона на останалите е доста добре осигурен.

Може би не се усещате, но когато говорите за мъжкия отбор и за ръководството звучите по един начин, а когато говорите за школата, звучите страшно ентусиазирано…към школата на „Черноморец“ ли ще пренасочите личното си време, енергията си и финансите си?

Честно казано, добре ме усетихте. По-скоро ще се насоча да помагам на школата. Дори само с парите, които Община Бургас дава, школата е обезпечена и стабилна. Там е лесно, но ще търся и допълнителен финансов ресурс. Много се надявам да влезем в първенствата с втора елитна формация. Няма да оставя и мъжете обаче. Не можем да ги делим. Нека някой друг да опита и да създаде организация и да вземе тежкото решение…защото сега най-вероятно ще получим покана за Втора лига.  Да се реши дали ще ходим там.

Има ли измежду колегите в ръководството фигура, която би могла да вземе важните и тежки решения, които времето налага в следващите дни и месеци?

Не е чак толкова сложно. Най-важното е да се обича „Черноморец“. Много точно трябва ръководителят да прецени докъде да се меси спортно-технически и докъде да дърпа юздите по-здраво или по-леко. При мен няма реваншизъм. Невъзможно е. Твърде много обичам „Черноморец“, за да влизам в конфликти, които могат да навредят на отбора. Когато имам да кажа нещо на някого, отивам и му го казвам в очите.

През есента след някои неуспехи доста хора скачаха срещу тогавашния треньор Радостин Кишишев. А вие поехте огъня и върху вас  като го защитавахте твърдо през целия полусезон…И днес ли сте убеден, че това е била правилна позиция?

Естествено.

Даваш пълни правомощия на треньора, за да взима всички решения за селекция и начин на игра и го подкрепяш до последно. Както и сега със Слави Костенски. Така беше и с Радостин Кишишев.

Излизате от ръководството на „Черноморец“ с вложени пари, енергия , време и сърце…Да приемем, че всичко това няма кой да ви го върне, но с какво сте на плюс от тази ваша одисея с „акулите“?

С удоволствието, че съм бил толкова близо до голямата ми любов „Черноморец“.

Това е страхотен период от моя живот. Стогодишнината…емоциите, които изживях тогава. Имам много хубави моменти с феновете. Имахме хубави мачове.

Някои от тях ги губехме, но пък играехме много добър футбол, само че не е било достатъчно ефективно…

В чисто организационно отношение…кога ще се вземе решение кой ще ви замести начело на клуба, изобщо пред кого давате оставка и кой ще е приема или отхвърли?

Ще се реши на Управителния съвет…може би в този момент не мога точно да посоча как е разписано в устава на клуба. Именно затова обявявам решението си през медиите, за да няма връщане назад. Да се убеждаваме, ама дай да помислим, да видим…Не, аз съм направил за себе си трезва оценка за изминалите две години и половина, взел съм решение, нека някой друг да опита

Но пък знае ли човек. Може някой ден пак да се върна.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...