време за прогноза 06 апр. 2020 2020-04-06 2020-04-06 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUZqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--72438070d6e95c3a70db220aa0fe2979018ef9de/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180406_070110.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Безмозъчните вярват, че и без мозъчен тръст ще съмне

Еее, точно се зарадвахме, че към правителството вече работи „мозъчен тръст“, /така го нарече самият премиер/, Господ здраве да му дава, но кратка беше радостта ни.

Мозъчният тръст обяви, че се саморазпуска. Дръпнаха му щепсела.

И никой не казва как този мозъчен дефицит ще се компенсира. Защото чисто математически ако си имал група от мозъци край себе си, а после групата мозъци е изчезнала, на тяхно място се появява липса…нещо като безмозъчност, нали.

По този повод се сетих, че Светото писание беше казано, че който трупа мъдрост, трупа печал. И Валери Божинов би се подписал под същото. Благо Георгиев пък като нищо би го издялкал някъде из Колизеума.

Но нека оставим на спокойствие тези футболни мислители и да се върнем към прозрението на Еклесиаст за връзката между знанието и мъката.

Ясно е, че членовете на Медицинския съвет с големи дози мъка и печал разбраха, че мнението им отива в девета глуха. Или в десета глуха. Но поне кратките им телевизионни изяви бяха придружени от жестомимичен превод за глухонеми. Докато останалите слушаха и гледаха ,ама нищо не разбираха.

Всъщност, нормално и очаквано беше учените да не могат да виреят в токсичната среда на властта, защото там буря кърши клонове и сабля ги свива на венец. Седнал един учен да говори за Хундертвасер, а върху лицето на стоящия до него политик видимо беше изобразено колебанието „Абе, той Хундертвасер футболист ли беше или пилот от Формула1, а?“

Лично аз смятам, че  Хундетвасер е основната причина за низвергването на мозъчния тръст и изигра ролята на прът в колелото им.

Нека обаче не се плашим. Мозъците са навсякъде около нас.

То, аслъ, само човек с голям мозък може да предложи Слънчев бряг да стане балнеологичен курорт за лечение на белодробни заболявания.

Добре, де. Ами, в Малко Търново? Нали и там въздухът е лечебен за белодобробните заболявания?  Там софиянци не ходят, значи въпросът е приключен.

Е, ама стига с това недоволство към пакета от мерки 60/40.

Разглеждах някакви хрисовули, нещо като документи за дарения, на български царе, с които удостоверяват разни благини за манастири. Та, в тези хрисовули ме впечатли нещо интересно. Оказа се, че рабъ и работникъ имат едни и същ корен...Рабъ, ще рече освен всичко друго и роб. Не че работниците у нас са роби, ама някъде са почти таквиз.

И някъде из тези хрисовули се ококорих на ето тази фраза 

"Ни ногы поставити", демек царят казвал към бирниците да не сте стъпили тук в този манастир, крак да не поставяте тук, че лошо ви чака. 

Еее, ама то все едно шефа на Оперативния щаб го е казал туй.

Ни ногы поставити!!!

Между другото и думата ГЛОБА е от онези времена. Да, бе...среща се в хрисовулите на нашите царе.

Не знам как е при вас, но аз много се стреснах, когато премиерът прогнозира, че след две седмици ще сме не къде да е, а право в Ада. То, не е лошо да посещаваме интересни дестинации, но нали след две седмици е Великден. Ако баш насред Възкресение Христово сме в ада, туй не означава ли, че  ние българите сме най-големите грешници?

Сега само остава някой роден грешник да поиска и свещите в църквите да станат безплатни…Сакън, ще го анатемосат този син на Сатанаил за скверното предложение. Как така безплатни свещи, бре!!! Това да не е Гърция, където по улиците има малки параклиси с безплатни свещи. Още малко и някой ще каже, че гърците са по-набожни от нас, българите.

Сакън!!!

Само си представете как на сцената на музикалното шоу  „Гласът на България“ излиза генерал Мутафчийски и запява „ У дома, у дома е най-прекрасно на тази земя“. Дали някой от журито ще се обърне и да му каже „Искам те“.

Всъщност на човека му е все тая дали го искат или не. Налага си ограниченията и толкоз.

Честно казано, много ми е хубаво да разбера, че толкова много големи и важни хора са се загрижили за мен, средния българин.

Всички се опитват да ми помогнат и би трябвало да съм щастлив, но…пусти български песимизъм.

Гледам ги едни такива искрено загрижени за моето добруване, пък се сещам за онази поговорка „Много баби, хилаво дете“

Ха, ама то станало време за прогноза. Днес ще е предимно слънчево. Няма да вали. Ще духа слаб вятър. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат 12 градуса.

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...