време за прогноза 28 фев. 2020 2020-02-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjQvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--246a1cab75a2b8ce2b0e77b8c6cce808a1aa3091/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37092.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Властта като ластик на дамски жартиер, който ще се скъса

Получи се неусетно.

Първо изчезнаха каскетите от магазините, защото всички искаха да са като един.

После изчезнаха защитните маски от аптеките, защото всички искаха да са като един.

Изчезнаха и лотарийните билети заради един закон.

Междувременно започнаха да изчезват и олигарси, за да се крият от един. А хората се втурнаха да изкупуват брашното и олиото, захарта и солта, сапуна от магазините, демек започнаха да изчезват и стоки от рафтовете.

Накрая се оказа, че по новото летоброене БСП са управлявали държавата сто години и не са провели нито една реформа. Той хубаво ги изобличи премиерът, ама тъй като наплюнчим моливите и ще излезе, че от 9.09.1944 год. до днес все комунисти са ни управлявали.

Пак не излиза сметката, но поне е сигурно, че Васко Кръпката едно време май ни е заблудил с неговото „Комунизмът си отива, спете спокойно деца“.

Все се сещам за моя приятел Весо Матофа, който в състояние на алкохолен транс беше кацнал на един диван на някакъв див купон през късния период на 90-те години на миналия век и хълцайки, обясняваше „Всички са комунисти“.

Ние му се смеехме, ама на…прав излезе.

защитни маски за многократна употреба

То и онова момче от приказката на Андерсен най-вероятно е викало „Царят е тол“, ама ние го превеждаме като „Царят е гол“. Ами, не е.

"Царят е като тол системата" е искало да каже момчето, демек нещо не е наред.

И ние макар да сме република, по отношение на реформите сме като онзи цар, описан от Андерсен.

Голи сме, ама иначе заблуждаваме света, че носим красиви одежди, с които сме си покрили срамотиите.

Грешката е вярна. Това ни го обясниха разни статистици по повод на подозрението, че данните за бурния ни икономически ръст са малко, ами малко …неправилни, демек сгрешени.

Не сме били бая, бая, бая добре, както бодро рапортуваме пред Европа, ами сме били долу горе добре.

Че ние си го знаем това.

А от времето на Бай Ганьо темата у нас с басейните е все скандална. Или Бай Ганьо или ще скочи в басейна, пък ще втрещи културните хора, или тежковъоръжени полицаи ще арестуват някоя директорка на басейнова дирекция.

Много ме впечатли описанието на властта, което направи министърът на войната. Според него властта в момента била като опънат ластик и не се знаело кога ще се скъса и накъде ще изплющи. Иначе не уточни дали ластикът е на дамски жартиер или на мъжки тиранти. 

Аз с моите оскъдни познания по физика и неясни спомени от уроците за опъване и триене имам подозрения, че когато се скъса ластикът, и двата му края ще изплющят. Т.е ще бъдат изплющяни всички коалиционни партньори, а не един.

В българската политическа традиция обикновено само един е виновен. Накрая всички се разбягват и на терена остава само един и от него се очаква да каже "Аз, аз самият счупих прозореца" / Това е заемка от един възглупав разказ за възхвала на Георги Димитров/

Ето и списъкът с виновните. Царя, Тодор Живков, Най-добре е да дойдат танковете, Андрей Луканов, Жан Виденов, Иван Костов, пак Царя, после Станишев, след това….не се чете, след това Орешарски, след това …не се чете.

„Не се чете“ е съвършено невинен и няма нужда да се доказва противното. Поне той така казва. Че е невинен.

Но по стар български обичай някой ден най-близките му и верни другари ще го посочат с пръст и ще му прехвърлят всички пасиви.

Това е някаква ирония на съдбата.

И още нещо иронично. Пазим се от „корона вирус“ с маски , произведени в Китай и се презапасяваме с италиански спагети, фузили, макарони, канелони, фарфалети, кори за лазаня  и прочие такива.

Снощи правих лазаня. Подготвих сос "бешамел", подготвих сос "болонезе" / с телешка кайма, естествено/, ама, корите италиански с един странен размер. големи като плажна хавлия, размер ХХL. Пък звъннах на жена ми да я питам в какво да ги сваря тия пущини, а телефонът и дава „свободно“, ама така някак строго. Реших да се оправям сам и прочетох, че тези кори не се варят. И пак звъннах на жена ми, за да и докладвам, че е нямало смисъл изобщо да и звъня първия път. Но телефонът и отново ме смрази с един такъв строг сигнал „свободно“.

Значи, след толкова години брак усещам вече, че жена ми е недоволна дори по сигнала на телефона и. 

Замязах на един роден олигарх, който сподели, че звънял на първия човек в държавата, ама той не му вдигнал. После от службите звъняха на същия този олигарх в чужбина, ама той не им вдигал. Ето до това водят сигналите "свободно".

Дали не е тук мястото да си призная, че аз пък не съм ходил в Барселона от вече далечната 2003 год. И също нямам къща там. Жена ми и тя няма къща в слънчева Каталуня. Но честно казано, нямам нищо против да има. Защото ако тя има къща, и аз ще имам. Не, бутик за дамска мода хич даже не искам да има. В Отечество любезно просперират най-вече магазините "секънд хенд". То и жартиерът на властта май е секънд хенд. Иначе защо ще се къса?

А, жена ми…Слава Богу. Не ме е разлюбила, ами снощи не ми вдигала телефона, защото се оказа, че била на родителска среща. После ме нахока, че и звъня по време на такива важни събития. Пита ме "Ти представяш ли си как щях да се изложа, ако пред другите родители бях почнала да ти обяснявам в лек и игрив разговор как се варят кори за лазаня, а?"

Аз не че не знам как се варят, ами просто исках консултация и съвет как да сваря кори за лазаня в тенджера, която е по-малка по размери от корите. Но между другото лазанята ми стана много вкусна, макар и направена с кори, които не се варят. 

Брей, то станало време за прогноза, бе. Днес ще е слънчево и топло. Максималните температури ще достигнат до около 12 градуса. Няма да вали дъжд, поне до ранния следобед. Може да превали към 20 часа довечера, но дотогава вие вече би трябвало да сте у дома и да ядете ...лазаня или спагети. Няма да има и вятър. Поразходете се, обиколете и си купете мартеничка. Пролетта е близо.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...