време за прогноза 17 фев. 2020 2020-02-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbnczIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6614b05a2734669a9c82062f4bf8fe21ea797783/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36993.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Има такава партия? А има ли такъв народ???

Историята май е низ от повторения, но могат да ги видят или чуят малцина, а пък да ги разберат съвсем малко хора.

Далеч, далеч назад във времето в Русия след Февруарската революция по време на заседанието на Първия всерусийски съюз на съветите някой от делегатите питал „Има ли такава партия, която да вземе властта“ и съответно да реши всички проблеми на страната…

И ден по-късно станал делегатът Владимр Илич Ленин и извикал „Има“, демек „Има такава партия“

В стенограмите със словото му някой е записал, че в заседателната зала след това изказване се чули смехове и аплодисменти.

Е, после последвала и Октомврийската революция и смеховете вече не се чували. Останали само аплодисментите на хора с петолъчки на калпаците и шапките, които аплодирали денонощно. Едни се смеели, други плачели, но не от радост. Пардон. Думата "радост" у нас вече се свързва с точно определен човек.

Но по въпроса с имането или нямането на такава партия. Аналогичен случай в наше село. Мине се не мине ден и изскача някой политик, който дори и без да са го питали вика на мегдана „Има такава партия“ , която е готова да вземе властта и да реши всички проблеми на страната.

Допреди няколко години се смеехме на това, че в земята, колкото една човешка длан има повече земеделски партии, отколкото земеделци, ама от това земеделието ни е стигнало до под кривата круша.

Само не ми казвайте „Има такива домати“, защото снощи в зеленчуковия магазин видях домати от Гърция и Турция, също тъй и френски картофи, ама български хич даже не видях.

Чесънът и той беше от чужбина.

Странна история. Изнасяме българи в чужбина, у нас внасяме домати, ябълки и чесън. Боклук също. Невероятни мозъци сме, ей. 

А днес вече се смеем на десницата. Колкото по-малка и незначителна става десницата у нас, толкова повече десни партии се появяват.

И колкото повече десни партии се появяват, толкова повече обявяват, че ще работят за обединението на десницата.

„Разпад. Мисията невъзможна“ Има такъв филм.

От години го играем у нас.

Един циничен провокатор сложил в Туитър невъзпитан въпрос  "Ако трябваше да кръстите вашия пенис на последния филмов сериал, който сте гледал, какво щеше да е името?"

Стига, бе??? И за това ли имало вече именник на българските ханове. Именник, демек списък с имена, а не именик, сиреч празнуващ имен ден.

С извинение аз от два три дни усещам, че бая бая се заглеждам в една комедия с две имена. Незнайно защо са превели името на филма като "Свободен дух", пък заглавието било  "Ранобудна птичка". Но това да е име на...абсурд.

Намерили на какво да слагат имена. "К.ра ми Янко"!!! - както казват привържениците на изящната словесност.

Забелязвате ли, че у нас напливът за свободната позиция „Спасител на България“ е постоянна величина.

Вече кой ли не си предложи услугите да ни спаси и да ни оправи, ама накрая усещаме, че сме…с извинение …оправени, но от това кой знае защо боли.

Има ли такъв народ, който откакто свят светува, търси и вика Неволята и чака някой спасител да дойде отнякъде далеч и да го оправи?

Оказва се, че има такъв народ…

То, е цяло чудо, че още го има, щом толкова време вярва на вълци в овчи кожи и ги слага начело на стадото.

Но единственото, което още не се е сетил да опита този народ, е да вземе нещата в свои ръце и да се оправи сам. Да се спаси от спасителите…и да не ги чака повече.

Защото делото по спасяване на давещите се е дело на самите  давещи се.

Ето това се питам? Има ли такъв останал народ у нас…

Ех, ако хан Омуртаг беше заповядал да издълбаят на една каменна колона този текст  "Просто ми е кеф да карам през нивите, през калта, като знам, че след няколко месеца ще има чакъл и мостове"...Днес историците щяха да се чудят какво е искал да каже авторът, но пък медийните глашатаи без да се чудят, цитират ли, цитират.

Еее, ама то станало време за прогноза, бре.

Днес ще има променлива облачност и променлива слънчевост. Да, знам, че няма такъв синоптичен термин "слънчевост", но то какво ли има у нас. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 9-10 градуса. Ами, май не е много, а?

Автор: Красимир Калудов

P.S На въпрос какво е искал да каже авторът, 98% процента от читателите са отговорили „Авторът ли, самият той не знае какво е искал да каже“

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...