време за прогноза 15 ноем. 2018 2018-11-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2RPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4ec7d9f64d89e637587da8909135c8c56319e75e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33052.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Въпросът е можем ли да произведем добри управници или трябва да ги внасяме от чужбина

Жена ми от време на време прави едни такива страховити прозрения…ей, тъй изведнъж ги изплясква и ме кара да се изблещвам.

Връща се от работа, влиза в апартамента и още от коридора ме поглежда със зелените си очи като рентген и ми казва „Ти си забравил да простреш дрехите и те стоят цял ден мокри в пералнята, нали???“

И аз се разтрисам като малеби на вятър, както би казал Удхаус, от точността на нейния извод.

За мен остава мистерия  как го прави. Дори още няма зрителен контакт с пералнята, дори не е видяла терасата с видимо празния простор, но въпреки това е узнала за моята издънка.

Ей, го на. Скоро пак ми вика „В нашата държава освен валутен борд трябва да имаме политически борд, здравен борд, съдебен борд, културен борд, образователен борд и прочие“

Викам и „Как така, бе, съпруго моя??? Какво искаш ти? Какви са тия бордове“, а тя ми обяснява скандалната си идея по следния начин.

„Да поверим съдебната си, финансовата си, здравната си, образователната си, научната си системи и изобщо всичко на чужденци от ЕС, защото щом валутният борд стабилизира страната, правителственият борд ще стори същото“

И аз с бушуващо патриотично чувство я порицавам и я питам чува ли се тя изобщо какви глупости плещи, а тя току ме прониже с много красивите си зелени  очи и ми отвръща, че няма доверие на родните управници и затуй предпочита да си внесем управници от ЕС.

Какво друго да очаквам от жена, която се прехласва по това как изглеждала коледната украса в Париж и в Лондон и просъсква как коледната украса изглеждала в нашите родни градове.

Ще ми иска правителствен борд. Че свършиха ли се свестните политици у нас??? Родоостъпница, чуждопоклонница!!! -  ми идва да я нарека, ама смея ли. Като нищо ще ме лиши от някои екстри на брачния живот и тогаз какво ще правя.

Тази сутрин гледах как премиерът обясни,  че президентът е лош, БСП са гадове, Валери Симеонов е избъбрил чутовна глупост, че сме най-бедната държава, защото трябвало да се платят 7 млрд. лева заради предните управления и …

…и потърси корена на злото, източника на всички проблеми във времената преди десет години. Дори преди 50 години, когато имало партия – държава.

А за своето управление скромно остави вдигането на доходите, повишаване на заплатите на учители и полицаи, борбата с контрабандата, повечето пари, които ще се дадат за здраве, арестуваните олигарси и престъпници  и …прочие.

Останах с впечатление, че човекът отчаяно се нуждае от една добра дума, от признание.

Аз лично ще го похваля за нещо, което каза, че с тримата си колеги от коалицията  едва ли в друга ситуация би се събрал някога да пие кафе, ако българските граждани не са подредили така коалицията. Е, това ми хареса, защото и аз не бих пил кафе с тях. Пък и те като патриоти надали пият кафе. Би трябвало да пият патриотична греяна ракия или греяно вино или нещо такова.

Ама, не ми хареса, че звучи оправдателно.  Ако го беше чула жена ми, щеше да го смени на поста му веднага с някой немец или австриец. 

Защото според нея, според жена ми, де, щом един град е красив и щом една държава е уредена, управниците  там са читави, а щом градът или държавата се абсолютен леш, значи управникът там не става.

Управленски и правителствен борд иска да въвежда, моля ви се!!!

И я питам понякога „Добре де, кой български политик харесваш???“, а тя ми отвръща презрително „Нито един“

Странен човек е моята пред Бога и пред хората жена. Преди години беше харесала Меглена Кунева и един ден вика „Щом Кунева не намери време през цялата предизборна кампания да дойде до Бургас, няма да гласувам за нея“ Рече и отсече, нищо, че Кунева дойде в предпоследния ден на кампанията в Бургас. Все едно, жена ми се разочарова от нея и я зачеркна. Ама, не в бюлетината, а изобщо.

Ама, не ми казва откъде и от коя страна ще внася политици, но като знам, че харесва Макрон и жена му Бриджит, но не харесва Тръмп, а харесва Мелания, като знам, че не харесва Путин, Меркел и Тереза Мей, но пък харесва папа Франциск,  започвам да се чудя изобщо какво харесва в мен, ама се сещам откъде би набавила управници.

И без това си пада по италианската и френската мода, но пък харесва Виена и всичко в Швейцария. Че лошо ли ще е да приличаме на Франция, Италия, Швейцария или Австрия?

Нали в един период от време сме били Швейцария на Балканите, а сега сме енергиен хъб на Балканите, балансьор на Балканите и остров на спокойствие на Балканите.

Май най-добре да си произведем в България нови политици и управляващи. Все някъде сигурно има някаква прашасала рецепта, в която пише

„Смесваме  и разбъркваме добри човешки качества, непримиримост към престъпниците, добро образование, самочувствие, смиреност, уважение, сила, вяра в българското, европейска ориентация …“

Чувам жена ми как ме пита „Какъв тюрлю гювеч бъркаш там…нищо няма да стане. Внос от чужбина на политици, това е изходът“

А аз започвам да се питам…дали не е права.

То, у нас като видиш лилавата коса на Патрашкова и синята брада на Любен Дилов -син и те обзема една безнадеждност.

И без това у нас почти нищо не произвеждаме, така че защо да не направим внос на политици и управници???

Звучи хубаво, ама…

Хм…преди време не си ли внесохме от Испания премиер аристократ?

Какво викаше по този повод Станислав Стратиев? Не случихме нито на поробители, нито на освободители“

Само, че като се замисли човек, поробителите и освободителите са пак вид внос от чужбина, нали?

Време е за прогноза.

Днес ще бъде дъждовно, студено, облачно и …ами, ноември е. Какво мърморите. Нали си внасяме студени въздушни маси от североизток. То, пък от Североизток кога ли е идвало нещо хубаво в България. Само студ и освободители.

Хайде, нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

P.S Между другото, жена ми призна, че харесвала френския президент Еманюел Макрон заради много неща, едно от които е това, че той се държал не само като равен с равен с американския си колега Доналд Тръмп, ами дори излъчвал превъзходство и самочувствие. Пък на всичко отгоре той, Макрон де, не са хвалел със снимки с когото и да е било. Можеш ли ги разбра жените
 
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...