образование 14 сеп. 2018

Ученици от няколко държави излизат на една сцена в Бургас

Article image
Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” в Бургас ще започне ударно тази учебна година. 

Новият творчески сезон стартира на 17 септември с втората мобилност на проект "Националната музика на европейските държави като перспектива в образованието и професионалната кариера на младите музиканти" по програма Еразъм+. В нея участие ще вземат Училище за музикално и изобразително изкуство „Дьорд Кроо” – Будапеща, Средно специално музикално училище „Бронислав Рутковски” и Център за незрящи и с намалено зрение деца и младежи от Краков.

В Дните на Еразъм+, които ще се проведат в периода от 17 до 21 септември са предвидени поредица от презентации, уъркшопове, приложни и танцови ателиета, репетиции и концерти. В рамките на проекта ще се проведе работна среща за предстоящия конкурс за композиция “Folking with Erazmus”.

В концертната програма на всяко училище са включени музикални произведения от националните композиторски школи на съответната държава.

Гала концертът на участниците в Еразъм+ ще бъде на 20 септември от 20:00 часа в Летен театър Бургас. На сцената публиката ще види симфоничен оркестър, съставен от възпитаници на българското и унгарското училище по изкуства, както и хор от български и полски певци. 

Младите музиканти ще представят произведения на Петко Стайнов, Монюшко, Лютославски, Барток, Брамс, както и обработки на български  и полски фолклорни песни. Характерни за всяка държава танци ще бъдат представени от учениците от балетните класове. Концертите, включени в Дните на Еразъм в Бургас, са чудесна възможност ученици и публика да се запознаят с творчеството на композитори, които са малко известни у нас и не са включени активно в учебните програми.

Следващия етап от  проект Еразъм+ ще се проведе през месец май 2019 година в Краков.

Концертна програма

17 септември, 18:00 ч. Зала Областна управа – Камерен концерт на партньорските организации.

18 септември – Зала Областна управа- Концерт на преподаватели и ученици от  Училище за музикално и изобразително изкуство „Дьорд Кроо”, Будапеща.

21 септември, 18:00 ч. Зала Областна управа – Концерт на преподаватели и ученици от Средно специално музикално училище „Бронислав Рутковски”, Краков.

20 септември, 20:00 ч. Летен театър – Гала Концерт на участниците в проект Националната музика на европейските държави като перспектива в образованието и професионалната кариера на младите музиканти" по програма Еразъм+.

Още от: образование


Още от: политика


Още от: спорт