региони 03 юли 2018 2018-07-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2xMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9091f47a5e6c01173604c24e9658e6e87b9d3da5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31796.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Неясна заплаха от непознат вирус заплашва с изтребление стадата в Странджа

Приблизително 15 000 глави добитък са заплашени от изтребление по силата на въведените мерки срещу разпространение на тропически вирус по животните в Бургаска област. За стряскащата перспектива предупредиха бургаският общински съветник Георги Дражев и ветеринарният лекар д-р Петър Бодуров.

В момента няколко стада в района на Странджа и в Сакар  вече са изцяло унищожени.

Двамата изразиха съмнение в официалното становище на ветеринарните служби, че в региона има неизвестен тропически вирус, който поразява животните.

Георги Дражев и д-р Бодуров определиха като абсурдни хипотезите на държавните агенции и служби, че вирусът на „тропическа чума“ е бил случайно пренесен от преминал през страната ни мигрант.

Според тях липсата на случаи с подобни заболявания в Гърция или Турция по-скоро свидетелства за повторната поява на старо заболяване „син език“, срещу което стадата в Странджа не са били достатъчно добре ваксинирани. Двамата се позоваха на становища на специалисти, според които вирусът е много нестабилен и че нищо не налага избиването на дребния и едър добитък.

Прогнозите са, че ако животните в Странджа бъдат унищожени, животновъдите ще се откажат да възстановяват своите овцеферми, кравеферми или свинеферми, т.е регионът ще бъде обезлюден, защото малките възможности за някакъв поминък ще бъдат премахнати.

Дражев обяви като голяма лъжа, че ЕС изисква със свои директиви унищожаването на животните.

От своя страна животновъди в региона се оплакаха, че поне от пет години пасищата не са били третирани с препарати срещу кърлежи и затова ухапванията от тях създават сериозни здравословни проблеми за животните.

Собствениците на стада определиха като допълнителен проблем ниските обезщетения, които държавата им дава срещу избитите глави добитък, както и това, че застрахователните агенции отказват да им застраховат стадата.

В момента допълнителен тежък удар върху млекопроизводителите е и това, че има забрана за изкупуване на млякото от регионите с карантина. По този начин продукцията залежава, а в края на годината производителите няма да покрият изискваните от държавата квоти, за да получат субсидии.



Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...