региони 30 юни 2018 2018-06-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcjg0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--57d63621b2950d6a67fb6164de890f27c252ede2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31777.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: Побратимяването с община Хайраболу означава повече култура, туризъм и икономика

На своята последна сесия Общинския съвет в Карнобат прие единодушно предложението на кмета Георги Димитров да бъде подписан договор за побратимяване с турската община Хайраболу. След заседанието г-н Димитров сподели какъв според него ще бъде положителният ефект за общините от двете страни на границата от влизането в сила на една такава двустранна договореност.

Каква би трябвало да е оценката на тази стъпка? Какъв би трябвало да бъде ефектът за Карнобат от побратимяването с община Хайраболу?

Аз виждам това като движение на хора, на култура, на бизнес, виждам го като туризъм.  Тук, например се търгуват техни машини, от нас към тях вървят стоки. Не само към община Хайраболу, но и към големия окръг Текирдаг. Там имаме допълнителни контакти на регионално равнище по линия на ВиК, между Вик Бургас и Текирдаг. 

Значи, не става въпрос за един формален документ, а за изграждане наистина на пълноценни двустранни връзки и обмен?

Връзките с Хайраболу са изграждани през годините. Справедливо е да кажа, че един вид аз наследих тези контакти, когато бях избран за кмет . Продължихме да ги развиваме и сега просто вървим към официализирането им. Оказа се обаче, че са търсени и желани от хората от двете страни.

Доказа ли се във времето, че когато поставите начало на подобни връзки чрез културен обмен, те прерастват в нещо повече?

Културният обмен и туризмът са, така да се каже, проверката на един бъдещ договор. Ние ще отидем с чиста съвест да подпишем договора за побратимяване с община Хайраболу, защото и досега сме имали общи инициативи и сме ги правели без никакъв договор.  Балканският фестивал на изкуствата, който провеждаме вече пета година, показа, че ние трябва да се отваряме към съседите си. По някакъв начин ние сме свързани.

Все пак Карнобат винаги е бил град на кръстопът и…

…били сте на кръстопът в състава на няколко различни империи назад в историята.

…не знам колко назад във времето трябва да се връщаме, но империи са възниквали и рухвали, а Карнобат си е все тук. На кръстопът. 

Какво ще регламентира бъдещият договор за побратимяване?

Споменах ви, че и досега с община Хайраболу сме  работили много добре, но сега вече ще ни е по-лесно да изпращаме фолклорните ни състави, делегации, групи за обмен. По договора вече ще можем да го правим без формалности. Дори не става въпрос за някакви разходи, защото за нас Хайраболу е по-близо, отколкото Пловдив.

Споменахте като илюстрация за  двустранния обмен и това, че земеделците в община Карнобат закупуват селско-стопанска техника от Хайраболу…

не, не е само техниката. Знаете ли, оттам са готови да помогнат за реставрацията на стария хамам /старата баня/ в Карнобат. Искаме там да направим художествена галерия и те са готови да ни подкрепят за ремонта.

Отново влизаме в сферата на културата…изглежда има прекалено много неща,  които могат да ви свържат?

Нещо , което не знаят много хора, но там Черкез мюслим в община Хайроболу има наследници на преселници от Тетевенско. Ако поседнете в едно тамошно кафене и видите някой 90 годишен дядо, е много възможно да ви заговори на един архаичен български език. Самите сервитьори в кафенето, а те са млади хора, ще ви кажат „Харно ли си“, „Вадям“ и т.н.  Аз съм завършил „Българска филология“ и когато се срещна с носители на такъв стар, но много красив български език, на такъв диалект, ми е много хубаво и мило да го слушам.

А и има нещо в моята фамилна история. Моите предци са пристигнали в Карнобат точно от тази част на днешна Турция. А хора оттук са отишли пък там.  Границите не могат да спрат хората да изграждат мостове помежду си.

По чия инициатива стигнахте до идеята за побратимяването?

Узря във времето от само себе си. Имаме приятелски връзки с кмета на Хайраболу, с кмета на Черкез Мюслим.

Има и връзки между хората. Община Карнобат е много уважавана в Турция. В други държави също. 

На изминалата сесия Общинският съвет одобри предложение за подписване на споразумение с руския град Рибинск от Ярославска област.  Първата крачка отново ще бъде обмен в областта на културата и туризма, обмяна на добри практики.  Трябва да започнем отнякъде.

на снимката - кметът Георги Димитров съобщава на своя колега в Хайраболу, че общинските съветници в Карнобат са разрешили побратимяването

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...