култура 18 май 2018 2018-05-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ3hLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0f14083ed7dcfd63d8f5ee2b1a6c59b54ab1b97a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31343.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Деултум отбелязва Нощта на музеите с богата изложба от ценни находки (Снимки)

Археологическият резерват „Античен и средновековен град Деултум-Дебелт“, община Средец, ще отбележи Европейската нощ на музеите – 19 май, с изложбата „Южният некропол на римската колония Деултум“.

Експозицията включва богата колекция от ценни предмети – гробни дарове, лични вещи, медицински и козметични инструменти, открити при проучването на некропола. В него са погребани едни от първите заселили се ветерани на VIII Августов легион. Погребенията в некропола са от края на I – началото на III век. 

Обектът се намира южно от римската колония Деултум. Разположен е върху малък хълм, слабо доминиращ над околния терен, на южния бряг на река Средецка. Част от гробните съоръжения са плитко вкопани в античния терен, а други са оформени на значителна дълбочина в материковата скала. До момента не се наблюдава подредба в разположението на гробовете.
В резултат на проучванията са изследвани 252 гробни съоръжения. Според учените по времето на Марк Аврелий, около 160 г. в Деултум има чумна епидемия, тъй като е установено, че по това време има голяма концентрация на смъртност.

Некрополът е биритуален –  трупоизгаряния и трупополагания. Обикновените гробни ями са най-многобройни. Почти всички имат правоъгълна форма, а дълбочината им е различна. Друг вид съоръжения са стъпаловидните гробни ями. Те са едностъпални, като ширината на стъпалото варира при различните гробове. При тях гробните дарове са поставяни до погребания и върху стъпалото на ямата.

„В сакралното пространство на некропола е обособена част, в която са погребани лекари, прилагали хирургични практики, както и лечители, познаващи и практикуващи фитотерапията. При проучването е открит разнообразен гробен инвентар – скалпели, кюрети, кутийки за лекарства и др. Сред личните вещи се откриват и предмети изработени от благороден метал. Като дарове в гробовете са поставяни и голям брой стъклени и керамични съдове и предмети.”, обясни Красимира Костова, ръководител на разкопките и директор на Историческия музей в Средец.

По думите ѝ почитта към бога - лечител е засвидетелствана в колонията по различен начин. При последните проучвания на некропола през 2017 г., беше открито изображение на Асклепий върху гема от пръстен.

„В един от храмовете на античния Деултум, бог Асклепий е високо ценен, представен и почитан. И това не е случайно. Основателите на колонията са ветерани от римската армия – пенсионираните легионери от VIII Августов легион – само войнът, преживял суровия живот в армията, претърпял множество наранявания, може да оцени силата на медицината и правилното лечение, да изпита голяма почит и респект към бога лечител Асклепий.”, допълни Красимира Костова.

Особен интерес за учените представлява едно погребение на военен ветеран. Той е погребан с щит и меч. Около тялото са открити обгорели кестени и черупки от орехи, които са били използвани като гробни дарове, както и кадилница, която е цялата в смола. Сред вещите са открити още лампа, амфора.

При друго от погребенията е открит изключително интересен предмет – сгаваемо столче със 6 крака, всички завършващи с орнамент на човешко ходило, обуто в сандали. 

„Единственият известен засега такъв експонат открит в рамките на империята, е в Британия. Това са столчета на висши военни, носени по време на поход. Те са сгаваеми, като все още не сме разгадали механизма на сгъване, но столчето е реставрирано и може да се види.”, каза Костова.

До момента няма данни за използването на некропола през късноантично време. През Средновековието, част от територията му се използва и от обитателите на близката крепост, отстояща на около 600 м в северозападна посока. В западната част на некропола са разкрити християнски гробове, чийто инвентар показва датировка  IX – Х в.

„В този средновековен некропол открихме 56 погребения, които са с богати дарове – обици, пръстени. Но по принцип средновековните погребения са много по-семпли откъм дарове, няма я тази пищност, характерна за римските погребения. В тази част на некропола са открити и предмети от периода ранно към късно желязо V – VI в. пр. Хр. Но тъй като при изграждането на Римския некропол имаме вкопавания, в средновековния некропол също се правят такива – този тракийски пласт е много унищожен и са открити само единични находки – две ранножелезни фибули от VI в., фрагменти от керамика. Стои въпросът дали тук има некропол, който е от предримската епоха, защото явно това място е паметно за хората, живеещи в различни периоди от време.”, коментира още Красимира Костова.

Тя допълни, че археологическите проучвания в този район не са приключили и тепърва ще се правят още разкопки.




Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...