образование 02 май 2018 2018-05-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHM1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b9804e9ac96f56664787df71a28ace6ab03bd3a4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31186.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаски ученици с отличия за интереса си към природните науки

Двама възпитаници на бургаското СУ „Йордан Йовков“ бяха отличени за интереса си към природните науки.

Наградите им бяха връчени от проф. д-р Севдалина Турманова – зам.-областен управител на Бургас и ръководител на Регионалния академичен център на БАН.

Митко Колев от 4 клас заслужи приза заради отличното си представяне в конкурса за рисунка „Водата е живот“ на ВиК-Бургас, а Християна Германова от 6 клас - за много високи успехи в областта на природните науки.

Своеобразната церемония за отличаване на децата е част от инициативата на проф. Турманова за насърчаване на знанията по химия, физика и биология на децата от средните класове. Именно в тази възраст учениците започват да формират свои собствени предпочитания и желания за професионално развитие.

Първата образователна кампания от инициативата е посветена на знанието за водата и нейното опазване. Със съдействието на РУО-Бургас всички училища в областта получиха специално подготвени плакати от зам.-областния управител с интересни факти за водата.

"Водата е начало на живота ни. Тя е онова вещество, с проста формула само от един кислороден и два водородни   атома, което е присъства неизменно в ежедневието ни. Нейната живителна сила е необходима на нас, хората, за да съществуваме. Човешкият организъм е изграден от 75% водни молекули - в кръвта ни, костите, вътрешните органи, кожата. Водата пречиства, лекува и трябва да бъде ценена. Важно е да пазим водните източници и от замърсяване и да пестим тази безценна течност!" – подчерта пред учениците проф. Турманова. 

В рамките на един училищен час по природни науки, тя изнесе кратък урок с презентация за свойствата, заплахите и начините за опазване на водните ресурси.

Малките ученици под ръководството на преподавателката Вера Георгиева показаха завидни знания за морето и опазването на околната среда. Те останаха впечатлени от гостенката си, която освен зам.-областен управител е и инженер-химик, специалист по полимери и редовен преподавател в Университет „Проф. д-р  Асен Златаров“. Проф. Турманова обеща на децата на свой ред да ѝ гостуват в университетската лаборатория, където да се запознаят с интересната страна на химията и да открият кои всъщност са полимерните материали.

Изборът кампанията да стартира от СУ „Йордан Йовков“ не е случаен. „Догодина училището ще отбележи 40-та си годишнина. Полагаме много усилия да я посрещнем с напълно обновен сграден фонд и богата програма. Тази година подписахме договор за проект за обновяване на спортните площадки“ – каза директорката на училището Анна Пенева.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...