време за прогноза 01 май 2018 2018-05-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHBKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6cdb4f7d29433c6b0bb47c69634a4849079741f3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31169.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Търси се, жив или мъртъв кой е този умник, който е решил българите да живеят така

На крак о, парии презрени, на крак о, роби на труда…

Отношението на средния българин към трудещите се открай време е било такова…като към роби. 

Затова умните хора едно време казваха „Учи мама, за да не работиш“ То и така стана. Уж го гледаш някой учил, учил, пък после стои безработен и всяка сутрин ходи до павилиончето, за да си купи кафе и лотариен билет, че да спечели голямата печалба и да отиде на почивка в Дубай.

Но освен към трудещите си българинът изпитва огромно недоверие към учените хора. Споменете си, че в „Записки по българските въстания“  Захари Стоянов пише как  Георги Бенковски се изказвал презрително към качествата на „учените глави“ като Панайот Волов. То и затова накрая някакъв безумен и нуек скот предал Бенковски на турците.

Никой не обича учените и умниците.

Кой умник  каза, че българското бебе обича  по-малко мляко и обича палмово масло. Кой умник???

Ооо, музо. Възпей онзи гибелен гняв на Ахила Премиерев.

Кой умник? 

Ето този гневен въпрос отправи премиерът по повод на това, че уж една и съща по документи храна из магазините в Западна Европа и у нас е всъщност съвсем различна по състав и качество.

Иначе казано шоколадът в Германия е един, а в България е друг,  но и на двете места носи едно и също име.

Мда…затова премиерът издирва жив или мъртъв онзи умник,  който е взел това решение..да го хване за реверите на сакото и да му набие каската.

Как така ще решава, че българското бебе обича палмово масло, а?

Кой е този умник? Дайте го насам.

Насред този изблик на онзи гибелен гняв на премиера си помислих, че няма да е лошо към издирването „Кой е този умник“ да бъдат включени и всички останали умници, които са решили много неща у нас да са такива, каквито са,  вместо онакива, каквито не са. Само че…

Само че ми се струва, че една от най-старите родни традиции е да обвиняваме за всички идиотщини в Отечество любезно, как хубаво си ти външни идиоти.

Нека обаче се замислим. 

Кой умник, европейски или български измисли как да залее с бетон плажовете по Черноморието ни?

Кой е този умник

Кой е този идиот? Дайте го насам.

Кой умник, европейски или български фалира преди години всички банки, а наскоро повтори упражнението с една, ама много голяма?

Кой умник, европейски или български определи прочутата в целия ЕС минимална работна заплата за българите?

Можем да си задаваме стотици такива въпроси и отговорът винаги ще е един. 

Умникът е всъщност един от нас. А хората, които избират този и всички останали умници като него да решават вместо нас, сме ние. Ние самите. Аз, ти, той, тя, ние, вие ,те.

Сега разбрахте ли кой е този умник, който е решил, че българското бебе не обича прясно мляко, а обича палмово масло.

Или по-точно, който е позволил да се случи това.

Но нека си признаем. Гневът на премиера носи надежда. Ако наистина спре този двоен стандарт в храните, ще трябва да го похвалим. Аз ще го похваля от сърце и душа.

Ама, после трябва да уеднакви и много други български и европейски стандарти…не ,не…за минималната заплата изобщо не си и мечтаем.

Мечтаем за слънце и топлина, защото днес край морето беше хладничко.

Но пък синоптичките обещаха слънце по обяд. Дотогава ще се радваме на облаци и 18 градуса максимални температури.

Нека е хубав денят ви

 автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...