време за прогноза 27 апр. 2018 2018-04-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3hKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d1e5eaa40f2b04eb220cbf347052d0dc8a107701/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31133.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живот в цифри и в числа, живот ли бе да го опишеш

Животът е всъщност поредица от цифри…или от числа, ако ви е по-удобно. То и затова напоследък денонощно се говори за цифрова икономика. Предимно се говори. 

Интересното е това, че най-вече хора ,които са отгледани по времето на петилетките, обичат да преразпределят готови пари, суха пара, да ги дават на наши и ваши, точно те най-много говорят за цифрова икономика и за пазарна икономика.

Цифрите са навсякъде около нас. И живеем във времена, в които аналоговото поколение не разбира дигиталното и обратно. Два свята, единият излишен, защото едно време новините се разпространяваха чрез рупор или радиоточка, които кънтяха в съседната стая, а а днес чрез рутер и WI FI безплатни зони в центъра на града или селото.

Болшинството от родните предприемачи предпочитат да спечелят някоя обществена поръчка, а не да станат част от Четвъртата индустриална революция. Защото едните виждат света като поредица от цифри или числа, а другите като приход и печалба.

Цифрите и числата са сложна материя особено за хората, които са свикнали да четат между редовете. Чете се между редовете, ако в тях има думи, нали така.

Хайде, кажете ми, какво може да се чете между редове с числа? Какво има между редове с числа? Кръгла нула? Не, разбира се. Там има други числа.

Ето, наскоро премиерът призова младежите да раждат по седем  деца. 7 броя деца. Уж едноцифрено число, ама предизвиква хиляди въпроси

Пък организаторите на проявата призоваха младежите в предварително зададени брошури да ръкопляскат на словото премиерско. Ама, тъй като не бяха посочили цифра или число, т.е колко минути, две или три да бъдат аплаузите, младежите не разбраха правилно препоръката и се оплакаха. И се появиха хиляди публикации /1000/  и коментари по темата, от които стана ясно, че две и две не прави четири. Но пък от управляващото мнозинство показаха ,че знаят две  и двеста и обявиха ,че опозицията си измисля проблеми там, където ги няма.

А вчера премиерът изрази искреното си учудване, че в националното радио имало цели четири оркестъра.  4 броя. Учудването му беше породено от това, че всички тези музиканти от радиото протестирали за по-високи заплати и пеели под прозорците му. Вдъхновение за песента им била заплатата от 560 лв. 

И им препоръча да се самоиздържат като правят концерти, а не да излагат европредседателството. Четири оркестъра и един премиер. Звучи като заглавие на филм. Като заглавие на черна комедия.

Четири оркестъра и един премиер. Срещнаха се и не се познаха, както се казваше в онази стара карикатура на Бешков. 

Ето ви още числа и цифри.

Един владетел бил прочел само една книга през живота си. За един индианец. И този владетел три пъти печелел народната любов, защото за него гласували хора, които не са чели нито една книга през живота си или най-много една. Просто ония начетените, които уж били чели по един вагон книги, били много по-малко. В задачата се пита след колко километра и след колко години тази държава ще дерайлира.

Числата са навсякъде. 

Наскоро се чу, че държавата не е събрала 16 млрд. лева от ДДС.  Мине се не мине ден и правителствените глашатаи обявяват, че от контрабанда са били заловени над 1 млрд лева, но пък няма заловен нито един контрабандист, т.е заловените контрабандисти са 0…нула.

Преди дни заловиха един корумпиран районен кмет с подкуп от 70 000 евро и като ги преброиха се оказаха 56 000 евро, а накрая се чу, че подкупът трябвало да бъде 500 000 евро. Толкова струвало „да“ от районния кмет. И хората, тия лоши хора, започнаха да питат, а колко ли евро струва „да“ от по-големите кметове и управници.

Числата и цифрите понякога са смешни. Дванадесет бодигардове тичаха около лимузината на севернокорейския вожд Ким Чен Ун, докато човекът се оттеглял за обедна почивка по време на срещата си с южнокорейския премиер. Защото и зодиите са дванадесет ли? 

Интересно дали бодигардовете на Ким Чен Ун биха протестирали за по-високи заплати? Едва ли. Те да не се част от някои от четирите хорове и оркестри  в българското национално радио.

След една година щели сме да станем част от еврозоната. След двеста години щели сме да стигнем доходите на западните държави. А иначе от над 1300 години държавата ни носи името България. Но пък 500 години сме били под османско владичество и над 200 години под византийска власт и от 1944 год до днес под руско влияние.

Какви непатриотични числа, а.

Но пък днес максималните температури ще достигнат 27 градуса в Бургас и в региона и ще бъде слънчево и ще има променлива облачност.

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

P.S Един приятел от областта на компютърните науки гневно ме порица, че съм неук простак и не съм правел разлика между цифри и числа. Обясни ми, че в числото 123 имало три цифри и изобщо какви били тия тъпотии. Аз изобщо правел ли съм разлика между цифри и числа, а? Как да обясня на този мой приятел, че трябва да чете между редовете, които са изписани с думи. А какво казваше Радичков по този повод. Че мравките търсели там нещо да четат между редовете на някакъв текст, а между редовете нямало нищо. 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...