време за прогноза 18 апр. 2018 2018-04-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaG81IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--94adbf53c146c0f3f7f912a29b9d56addaff5df3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31026.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ресторантьорите, я мирно!!! Към фалита, ходом марш!!!


Представете си, че сте собственик на ресторант. Може да е с две звезди или с три или пък просто да е някаква кръчма. 

Е, стига де, какво се цупите…не ви карам да си представите, че сте кльощава синоптичка новобранец с безумно широка и провиснала рокля, избрана от синоптичка старо куче. За ресторантьор става дума. За съдържател на място, в което се предлага хубаво хапване и пийване. И си правите планове за бъдещето и мечтаете и си лягате вечер уморен, ама с усмивка.

И тъй, една сутрин се събуждате, целувате жена си, отпивате глътка освежаващ напитък / не, греяна ракия надявам се/ , включвате телевизора и оттам някой свъсен управник обявява, че от следващата седмица във всеки ресторант  трябва да има вече зала за непушачи и зала за пушачи. Също тъй в залата за тютюнджиите трябвало да се инсталира модерна климатизация, вентилация и прочие таквизи екстри и да ухае на теменужки или на борови иглички в краен случай.

И вие, хъката мъката, протестирате малко с колеги несретници, беснеете, ама какво да правите. Управник е това, срещу ръжен и срещу държава не се рита.

Броите суха пара или взимате кредит, правите две отделни зали в ресторанта си, оборудвате ги с вентилация, климатизация и ароматизатори и …каните пушачите вляво и непушачите в дясно или както решите там.

И ето на…бизнесът потръгва и започвате да правите планове за бъдещето. Ще спечелите пари, ще изучите децата, ще върнете кредита, ще излезете най-сетне в отпуска за един уикенд и ще отидете на почивка и…тъй една сутрин се събуждате, включвате телевизора и оттам свъсен управник дудне и размахва пръст, пък после казва, че до две седмици всички пепелници и всички пушачи трябва да бъдат изритани вън от ресторантите.

И вас ви присвива стомах и се ококорвате невярващо и се питате

„Ама ,как тъй. Нали ни накараха да потрошим маса пари за климатизация, вентилация, ароматизация и оборудване на две отделни зали за пушещи и за непушещи, а сега!!!???

А сега, държавата иска от вас да имате във вашия ресторант места само за непушачи, а ония димящи кретени  вън…вън на тротоара и там да димят в калта.

И вие протестирате, хъката мъката, ама…какво да правите. Събаряте огражденията между двете зали, махате пепелниците и …

…и минава време. Мирзмата на тютюн е изчезнала от ресторанта. Пушачите пушат навън в локвите, а непушачите вътре са доволни и нещата се кротват, вие се успокоявате, почвате да правите планове за това как ще спечелите пари, ще изучите децата, ще вземете децата за два дни и ще починете и …

Тъй една сутрин от телевизора един свъсен управник проскърцва със зъби и казва, че в следващите дни ще се разреши да се пуши в ресторантите и вероятно ще трябва да се обособят две различни зони за пушачи и за непушачи и вие само усещате ,че губите вяра в смисъла на живота и че земята изчезва под краката ви. Изпадате в безтегловност или в амок и семейството ви уплашено чува как навързвате някакви скоропоговорки в които на неравни интервали вие изразявате желание да направите нещо невъзпитано на държавата на майката или на майката на държавата. Във всеки случай звучите ядосано, дори гневно.

Там някъде вие вече рухвате. Стоите, гледате невярващо и си мислите, че Господ Бог, въпреки че е коскоджамити Господ Бог, а не някакъв член на управляващо мнозинство, си е позволил да издаде всичко на всичко само десет божи заповеди, които не са променяни от как свят светува, а някакъв управник, който не е Господ Бог, пък и неговите колеги от управляващото мнозинство не са богове, но явно се държат като такива и издават стотици заповеди, после си ги отменят сами и всяка заповед е предпоследна и всеки закон се променя и така до края на света.

Тогава разбирате, че в Мила Родино ти си земен рай е безсмислено да правите бизнес, защото държавата за някои бизнесмени е най-млечна майчица, а за останалите е най-зла мащеха. А на някой тип, който вероятно си казва „Държавата, това съм аз“ , изобщо не му дреме за вас, за ресторанта ви и за семейството ви и за плановете ви.

Планове ще ми правите. Къде се намирате вие, бе??? 

Но не бойте се деца за утрешния ден. Има няма една година и ще измислят нещо ново за вашия ресторант. 

Нали не сте забравили, че в Отечество любезно, как хубаво си ти всяка заповед е предпоследна, всеки нов закон се подлага на поправка, а всеки новопостроен път се ремонтира.
 
Държава ли бе да я опишеш, разровиш ли я, ще мирише и ще горчи като отрова. Но айде да не се оплакваме, защото има и по-лоши неща.
В СДС показаха колко тънка е разликата между партиен форум и панаир с мазни борби и колко е лесно да се прекрачи границата, която разделя политическото съперничество  от дивия селски кютек. 

Но пък поне срядата се очертава като приятна. Ами, да…няма да има дъжд, вятърът ще е слаб, температурите ще са  около 14 градуса  в Бургас и региона ,ще бъде слънчево и …както се казва

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

P.S Важно е да уточня, че съм непушач и че не разбирам нищо от управление на ресторанти. Предполагам, че и авторите на разните му там наредби също не разбират нищо от ресторантьорски бизнес, но това не им пречи да се упражняват по темата.

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...