образование 17 апр. 2018 2018-04-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkZjIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--424a608b91bb4b0dc2178bdacbdc01fdaadcf691/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31014.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Америка за България" дава пари за новата ИТ гимназия в Бургас

Бордът на директорите на Фондация "Америка за България" ще проведе своето заседание в Бургас – един от българските градове, в който организацията отпуска средства за подобряване на социалната и образователната инфраструктура.

В тази връзка ръководството на организацията се срещна вчера с кмета Димитър Николов и заместникът му Йорданка Ананиева. 

След срещата директорите на "Америка за България" посетиха образователния кампус в к-с "Меден рудник", в който ще се помещава новата Гимназия по компютърно програмиране и иновации. Гостите разгледаха ремонтните дейности на постройката, която от 1-ви септември ще се превърне в Учебна ИТ фирма, предлагаща най-съвременни условия за бъдещите програмисти.

Ремонтът, обзавеждането и оборудването на ученическата фирма се реализират със средства на Фондация "Америка за България".

Строителните дейности включват поставяне на топлоизолация на стени, хидроизолация на покрива, подмяна на старото с ново енергийно ефективно осветление. Ще бъдат ремонтирани още отоплителната и електрическата инсталации. Вътрешните помещения ще бъдат обзаведени и оборудвани с най-съвременна компютърна техника, 3D принтер, мултимедия, система за видеоконферентни връзки, облачна платформа на Гугъл и др.

В учебната фирма ще има лекционна зала, в която ще се провеждат лекции, конференции, състезания, семинари и помещения, оформени като офиси за групова и индивидуална работа. Сградата й ще бъде оборудвана като споделено пространство за работа, с цел да се доближава максимално до реалните условия. Учениците ще разработват свои проекти, които да реализират с помощта на едни от най-добрите ИТ специалисти или да патентоват нов продукт. Активното участие на лектори от ИТ сектора ще гарантира професионалната реализация на завършващите.

На 25 април Фондация "Америка за България" ще проведе обучение на 10 ученици от областта по програма "Прогресивни образователни практики".

Ремонт ще бъде извършен още на сградите на общежитието, физкултурния салон и на помещенията в учебния корпус, които ще се превърнат в съвременни учебни зали, лаборатории, езикови кабинети и модерен компютърен център. Просторният двор и алеите на бъдещия кампус също ще бъдат обновени и ще предоставят повече зелени пространства и зони за спорт, релакс и лекции на открито.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...