здраве 12 апр. 2018 2018-04-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVZjIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f72ee510f6f8a3c8827160d0f6a7b477e672cc33/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30970.jpg

Burgas Reporter Ltd.

СУ "Иван Вазов" открива нова паралелка за рехабилитатори

Бургаското СУ„Иван Вазов” разкрива нова паралелка от следващата учебна година.

Специалността, по която ще се обучават децата, е „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове”.

Приемът ще става след 7 клас и ще е с разширено изучаване на английски език, химия, опазване на околната среда и биология и здравно образование. 

Професионалното обучение на младежите ще се извърша в реална работна среда в Специализираната болница за рехабилитация – „Бургаски минерални бани”ЕАД. 

В часовете за отраслова и специфична професионална подготовка учениците ще изучават учебни дисциплини като: долекарска помощ, организация и функциониране на СПА и УЕЛНЕС центрове, физикална терапия и рехабилитация, термални процедури и специализирана техника, анатомия и физиология, лечебен масаж, здравословни и безопасни условия на труд, ергономия, ортопедия и травматология, фармакология и видове заболявания, латински език с медицинска терминология и др. 

„От тази специалност няма да излизат готови медицински специалисти, но ще са налице млади и подготвени хора, които ще могат да помагат на медицинските лица. Учениците от тази специалност ще имат солидна основа, за да продължат след това образованието си в сферата на медицината, и по-специално на рехабилитацията. Общообразователната и професионалната подготовка са добра основа за обучение по медицински специалности на следващо  образователно ниво.”, уточни Виктор Григоров, директор на СУ „Иван Вазов”. 

По думите му преди да се пристъпи към откриването на новата паралелка са водени много разговори със здравните заведения в областта, които са заявили, че страдат от хроничен недостиг на специалисти. 

„Нямаме достатъчно подготвени хора. Бъдещето на тази специалност е голямо, защото Бургас е туристически център. Тази специалност дава необходимите познания, с които учениците ще могат да помагат“, каза д-р Кирил Младенов от Специализираната болница за рехабилитация.

Това е единствената паралелка с подобна специалност в област Бургас. Завършилите получават диплома за средно образование, Свидетелство за втора степен на професионална квалификация, както и Европейско приложение към свидетелството.  

Учениците ще имат възможност и за провеждане на практика в Германия. 

 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...