време за прогноза 10 апр. 2018 2018-04-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHRKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1fb1aa33eb3c216430273d8865c3f6b5c991c4ec/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30939.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Неоправените да си сменят чипа

Докато навън всичко е завито под покривката на априлската мъгла, ококорени синоптички ни уверяват от телевизора, че днес в Бургас и в региона щяло да бъде слънчево.

Стои някой у дома си, чеше разсеяно мъхната си гръд / описвам мъжки персонаж, а не жена или джендър/ , поглежда към телевизора, после през прозореца и се чуди какво да прави и как да се облече. Защото от екрана припърхваща с мигли красавица му казва едно, а навън се вижда съвсем друго.

Сещам се за един наш управник, който ни каза благо „вервайте ми“ и когато след 800 дни се разсея мъглата, с която ни беше обвил и като видяхме какво е сторил и точно когато отворихме усти, за да го…хм…благословим, той пак ни каза благо „Сменете си чипа“.
 
Той, човекът наистина беше обещал да ни оправи за 800 дни, като се опре на традиционното българско трудолюбие, но нещата не се получиха. Оказа се, че причината е извън него,  защото явно сме се измързеливили…демек трудолюбието ни е дало фира. Затуй смяна на чипа. Причината за неуспеха с оправянето ни не била в него, а в нас. 

Какво сме ние? Къде сме ние?

Ние сме във времето и времето е в нас – както беше прозрял Левски. Ама не става дума за ония футболни клетници от квартал Подуене в столицата, а за революционера Васил Левски.

Ние сме в Европейския съюз, ама Европейският съюз не е много в нас.

Сменете си чипа - вика човекът. Чипът ни бил виновен, а не онзи, които ни го е имплантирал в главите.

Ами, сега?

Проблемът е многослоен – както каза един авторитетен професор по повод на новия списък на Здравната каса. 

Затуй средният българин и всички останали около него все чакаме някой да ни оправи. А нещата все не се получават. 

Сетих се за ония двама братя, които чакали, чакали неволята, пък накрая се оправили сами. Но тази приказка е недолюбвана и много рядко някой ни я разказва. 

Обикновено ни разказват приказки за безработния българин или за майката в майчинство или за бедния пенсионер, които изтрили едно билетче и станали милионери. Накрая не ни призовават да четем, а и ние да трием…билетчета.

Но това е друга тема и обсъждането и не е подходящо рано сутрин насред мъглата.

А, тя, мъглата ще се вдигне, пак ще бъде слънчево и максималните температури ще достигнат около 15-16 градуса.  

Нека вторият ден на Светлата седмица да бъде хубав за вас

 автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...