време за прогноза 30 март 2018 2018-03-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdVZJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--161529760318637ff81e2f9cdbb13e30374fb79c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30834.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Общото между мъглата и култа към личността

Открай време у нас вирее култ към личността. От времената на култа към другаря пръв учител Димитров и другаря Вълко Червенков, през култа към другаря  Тодор Живков, та чак до другаря Борисов, пардон до премиера Борисов…да, да и към Иван Костов. Къде без него, макар че при Костов не ставаше въпрос за култ, а по-скоро за страх или за омраза.  Той е и лошият и злият и е виновен за всичко според народните вярвания.

Поради напредналата ми възраст нямам ясен спомен , кога за пръв път съм чул прозрението, че денят се познава по сутринта, но тук е времето и мястото да извикам

„Протестирам“

Ами, че тази сутрин имаше такава гъста мъгла, че…

За днес синоптиците обещаха слънчево и топло време и тази мъгла е хубаво да вземе да се пръждоса, защото  ако ми трябва нещо, което да ми пречи на погледа, аз си имам достатъчно рунтави вежди.

Само че понякога вдигането на мъглата предизвиква не само вдигане на вежди, но и направо сепване. 

Ами, да. Докато бягах край плажа в ранни зори и през мъглата видях върху пясъка останките на едно заведение….култовото заведение Еди кое си, както писаха колегите.

Демек когато мъглата се вдигне, ще се види, че плажът е отрупан с разни отпадъци.  Затова по-добре да си стои все тъй гъста и непрогледна, а?

 А колкото до култа и нещата с култов статут…пак според бургаските медии  имаме култова шкембеджийница, култов ресторант, култова дискотека, култов паркинг, култова жилищна кооперация, култов хотел и …как пък тъй една култова библиотека или култова книжарница не се появи в бургаските новини?  Не ни струват култовете в Бургас. Вместо култ към личността сме развили май култ към глупостта.

Това е тъпото на култа. Прилича на мъгла и все някога се вдига и се вижда, че обожествяваният  всъщност не е божество , а един обикновен човек  с необикновени способности на селски тарикат.

Айде, че станах досаден. На такива мърморковци като мен им казват „Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша“.

Тук се сещам, че леля ми Пенка, сестрата на майка ми,  на младини е можела да направи кариера на естрадна певица, но се отказала от кариерата си в името на любовта и оставила Лили Иванова с една конкурентка по-малко.  Ето, сега можеше да има култ към леля ми и тя да има 30 издадени албума с песни, а вместо това има деца и внуци и тъповат племенник в мое лице. Ами, не е зле, нали. Но леля ми не се е отказала съвсем от песните и когато имам рожден ден, ми звъни по телефона и ми пее онази песен, с която се честити рожден ден, а аз слушам и гледам идиотски. Но аз тъй си гледам принципно.

А другата ми леля Катя /сестрата на баща ми/ е можела да стане комедийна актриса, ама и тя в името на любовта  зарязала сцената и вместо култа и славата избрала децата и внуците. А е по-смешна от Стоянка Мутафова и по-весела. Но е много по-млада от нея. Леля ми е по-млада от Мутафова, а не обратното.

Е, с това искам да кажа, че понякога когато се вдигне мъглата, под нея се показват хубави неща и то без да са култови. Например, тази сутрин вдигнаха мъглата около годежа на синоптичката Деси Банова и експрезидента Плевнелиев и се видя нещо, което ами...за какво изобщо тормозите годениците. Да бяхте ги оставили на спокойствие. Ние с тях сме се разбрали. Аз изобщо не се интересувам от тях и те ми отговарят със същото. За Плевнелиев казват, че бил весел и жизнерадостен човек, ама аз нещо не вярвам. И за мен казват същото, ама експрезидентът сигурно също не вярва, че е тъй. Но и двамата умеем да се хилим широко. Приличаме си. Тя и жена ми е красива като синоптичка и винаги познава времето. Като каже "Ей, ще изгориш кекса" и винаги познава.

Тъй. Днес мъглата ще се вдигне и ще има слънце и топлина и максимални температури  около 18 градуса, че и повече в Бургас и региона.

Не издигайте хора или събития в култ, ами просто се радвайте на деня и …толкоз

Нека е хубав денят ви

 автор: Красимир Калудов
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...