време за прогноза 29 март 2018 2018-03-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdEpJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ed1d1ce5a09cb2b2181d95f3932fc0b637cca2ee/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30815.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво ще свири оркестърът, докато потъва "Титаник-а" на българското образование

Синът на много известен български учител по български език и литература е бил заснет да пръска  кана вода, докато чете на глас „Погнусата“ от Жан Пол Сартър…Клипът в Ютюб вече е гледан…пардон не е гледан от нито един зрител.

Това е фалшива новина. То, пък днес кой млад човек ще почне да чете „Погнусата“ на Жан Пол Сартър. Да не е луд да се занимава с литература. 

Клип с млад читател, който лее кана вода и чете книга? Стига глупости.  Съвсем друго е да гледаш как някакъв богаташки син пръска  скъпо шампанско в швейцарски зимен курорт. Къде, къде по-интересно е. А и може да се каже с мъдро изражение "Линее нашто поколенье", демек и ний сме чели Вазов.

А, каква е тая погнуса, бе??? На това ли учат децата ни?  Кой беше тоя, Жан Пол Сартър?  Написал бил книги. Че, той Тони Стораро колко песни е написал, чет нямат. Да не говорим за Милко Калайджиев. Няма ли нещо по-патриотично? Какви са тия чуждоплоклонници??? Още малко и „Чужденецът“ на Албер Камю ще ми задъвчат.

Какви са тия чужденци, пък сега? Нещо за оградата на южната граница ли намеквате, а??? Мерете си думите, ей!!!

Сигурно е едно. Ако „Титаник“ беше български държавен кораб, по време на потъването му, оркестърът щеше да свири „Шушана“. 

Всъщност, нека си признаем с ръка на сърцето, че  оркестърът нямаше да свири нищо, защото музикантите му щяха отдавна да са отишли да свирят на италиански круизен кораб за повече пари, а в интерес  на истината българският „Титаник“ вероятно нямаше да бъде изобщо построен, защото или обществената поръчка за строителството му щеше да бъде обжалвана до дупка или щеше да е нарязан на скрап още преди да бъде пуснат на море.

Виж след десетина години, когато корабът на българското образование ще  потъне, защото тогава ще се пенсионират половината учители, в този момент оркестърът на палубата на потъващия кораб ще свири някой мотивиращ хит от калибъра на „Шушана“, а не заупокойна молитва. 

„Весело е, весело е в старата гора, ученици се събрали там на веселба“ както пееха учениците едно време. Беше малко цинична песен и имаше потенциал да стане на видеоклип в Ютюб, ама тогава нямаше платформи за видеосподеляне. Бяхме девети клас и отивахме на бригада да берем лук и един съученик пусна "Слънчево реге"..Sunshine reggae на Laid Back и учителката по математика викна "Няма ли нещо патриотично, ами пускате тая боза". Ние си помислихме "Тая е....", а тя си помисли "Тия са...." 
Класически случай на "Два свята, единият излишен"

Дъщеря ми онзи ден четеше урок от странно написания  учебник „Човек и общество“ и много се учуди от това, че през Възраждането богатите българи дарявали пари за строителство на училища и читалища. Ами, те тогава не познавали шампанското и зимните курорти като алтернативен начин за инвестиция. Обясних и какво означава понятието „дарители“. Детето много се впечатли, защото мислело, че дарителите от онези времена взимали пари от общините, за да ги дарят на хората и на ...общините. Понеже в урока се споменаваше и за старите български общини. 

Те и един милион и двеста хиляди пенсионери сигурно ще се впечатлят от четиридесет левовото великденско дарение към пенсията им, което им дава правителството. А може би не им го дава правителството, а Онзи, Който Дава …От Бюджета.

Ама, за съжаление всеки ден не е Великден и затова другия месец пенсионерите се връщат пак на старото положение. Богаташките синчета ще леят шампанско, ще пеят патриотични песни от типа на „Шампанско и сълзи“, а останалите ще карат „Яваш, яваш“, както каза премиерът. Ама, той освен английски и турски език знаел. Браво. Ашколсун.

Пък ония, българските дарители от Възраждането не давали пари от бюджета, а от своите пари. И не се хвалели с това. Можеш ли ги разбра. 

И накрая... До 2040 год. населението в Мила Родино, ти си земен рай щяло да се стопи с 20%. Не знам дали това е естествен подбор или "некъф ужас, некъф ад", ама е хубаво да знаем, че според Иван Вазов "Не се гаси туй, що не гасне"

И съвсем накрая. Днес максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат 11 градуса. Пак ще е облачно ,но този път в някакви моменти ще видим и слънцето.

 Какъв богат език имаме. Как да обясниш на някой чужденец, че „Ще видиш ти, откъде изгрява слънцето“ не е нещо непременно хубаво,  а е по-скоро предупреждение за приближаваща заплаха.Но нека не разбираме всичко буквално. 

Аз често го гледам как изгрява над морето слънцето и е прекрасно. Това ви пожелавам и на вас.

Нека е хубав денят ви. 

 автор: Красимир Калудов
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...