време за прогноза 23 март 2018 2018-03-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDVJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--eed9247903da2d657df85506de860f64e646d2b6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30744.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За кого не останало място на спасителния кораб на Ной

Спомняте ли си библейската легенда за потопа? Онзи чудовищен катаклизъм, който потопил под водите си цялото човечество.

Всъщност не цялото, защото една малка част от хората се спасили, защото…

Защото Господ Бог предупредил Ной за задаващото се бедствие, обяснил му как да построи ковчег, кораб или спасителен плавателен съд, на който да качи по една двойка от всички земни твари и…

…и си мислех за потопа, докато гледах, четях и слушах репортажите и новините за снега, за прелелите реки, за евакуацията, за вледенилите се щъркели  и прочие такива страхотии.

Истерични репортери и репортерки, пощръклели телевизионни водещи по сутрешни и вечерни блокове и обедни новини разпространяваха вестта за задаващото се бедствие. Тълкуваха като страшно знамение това, че щъркели били замръзнали. Обясняваха как първо валял сняг. После снегът се топял. Язовирите били толкова пълни, че аха аха да прелеят. Било въпрос на минути.

А едни политици охотно заломотиха, че потопът доказвал, че държавата я нямало, защото …ами, защото тях ги нямало в държавната власт, о ако били там, ех тогава до вдяко добро същество щяло да застане още едно и тогава, тогава щял да бъде такъв хубав живот, че… 

Каква първа пролет, какви кокичета, какви пет лева. Потоп е това. Снежен ад. Леден ад. Ад, населен от безмозъчни репортери.

Те бяха навсякъде и бяха готови да уплашат всеки в държавата. Да му спрат дъха. Да накарат сърцето му да прескочи. Да го ужасят. Да го отчаят. Те отброяваха последните секунди от нашия мизерен животец. 

Десет, девет, осем, седем, шест, пет, четири, три, две , едно…включваме нашият специален пратеник на живо от потопа.

„Здравейте драги зрители, слушатели и читатели.  Предаваме този шок и ужас първо при нас. Ние сме първите и единствените. Вижте, чуйте, първо при нас. Гледайте, слушайте, четете, кликайте, за да научите, че в този снежен ад, какъвто старите хора от това село не помнят да е имало някога, всички са примрели от страх, заради близостта с язовира Х. Снощи тук всичко бил залято от вода, ама сега мама му стара, водата се е оттекла някъде и я няма, но хората са уплашени, готвят се за евакуация, щъркелите са покрити с лед и аз специалният пратеник също съм много уплашен, защото уж е първа пролет, ама вали сняг и е вярно, че той се стопи, ама то е страшно да вали сняг, истински апокалипсис…ето, вие господине уплашен ли сте, снощи как спахте, аха не сте спал, така ли, не сте спал, защото сте бил нощна смяна ли, ама по-сериозно бе господине, това е директно включване, добре добре, после ще ви дам думата,  а вие госпожо, вие ми изглеждате много уплашена, защо сте така разтревожена, какво, спасила сте вашата съседка, ама от потопа ли, а ..нацепила сте и дърва и сте и опекла баница, но това е скучно, какво ме занимавате с такива глупости, колеги , тук селото е парализирано и в снежна и водна блокада, кметският наместник от управляващата партия е свикал кризисен щаб в местната кръчма и заседават от снощи,  какво…моля…колеги…какво…нямаме звук ли…аха , добре…но ние ще продължаваме да следим случая. За вас директно от потопа предаде …ало, колеги…“

А колегите от студиото или от редакцията вече обобщават, че светът рухва в снежния или водния ад, но премиерът е наредил на всички полицаи със сърфове да се движат по гребeна на вълните, пък от опозицията щели да организират протест срещу потопа, пък накрая пожелават на своите зрители, слушатели и читатели „Не спирайте да се усмихвате“

Снежен ад? Боже мой, та нали адът е възможно най-горещото място, как така адът е станал снежен? Прости им Господи, те са просто тъпи и не знаят какво говорят и пишат.

Знаете ли какво ми направи потресаващо впечатление в онази част от библията, която , която описва потопа и онова, което сторил Ной, за да спаси избраните?

При Ной, в неговия ковчег, кораб или спасителен плавателен съд след …хм…библейската евакуация  не се качил нито един журналист. Нито един политик също. Защо? Защо Господ Бог е решил така? Защо не се намерило в Ноевия ковчег място за нас журналистите и за тях политиците? Защо тогавашните политици и журналисти останали на сухо…пардон на потопа? Може би защото политиците са лъгали, че усвояват пари по проект за строителство на спасителен кораб? Или защото журналистите са предавали директно от мястото на събитието и са обяснявали колко добри са едни политици и колко лоши са другите? Дали?

Не знам, но ще попитам някой от истериците, които продължават да следят случая с неслучилия се потоп. 

Но пък Ной взел със себе си и представители на щъркелите, което звучи успокояващо. Значи тях ги е имало и пак ще ги има. 

Какво? Дъждовете спират? Е, може ли такива работи, бе мама му стара. Толкоз се стараха специалните пратеници. Ето на. Трети ден следят случая,  а пустият му потоп не идва и не идва. Но не губете надежда. не се отчайвайте. Все ще се намери някакъв катаклизъм да ви се стовари на главите. Ей, го на. Според едни телевизионни водещи някаква китайска космическа станция падала и можело да падне върху България. Чакаме директно включване от поредното село, където около някой журналист са се събрали местните клетници, които живеят в шок, ужас и паника и чакат катастрофата. Но това няма да е днес.

А извън всички тези неща днес ще бъде облачно, с кратки превалявания от дъжд. Ще духа полусилен вятър, което само по себе си не е повод за страхове, но съм сигурен, че ще се намери някой ентусиазиран колега репортер, който ще обясни, че старите хората в селото Х не помнят някога да е имало такъв полусилен вятър. Максималните температури ще достигнат до 8 градуса.

Нека е хубав денят ви. И не позволявайте на нито един истерик с камера, клавиатура или микрофон или с партийна книжка да ви го развали.

Автор: Красимир Калудов

P.S За мен също няма да има място на новия Ноев ковчег, защото и аз съм журналист. Ало, колеги от студиото, тук е страшен ад…адът, това сме ние

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...