региони 15 фев. 2018 2018-02-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1ZIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6485b8ca255f9004b819b101905ba4e2468fbd20/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30417.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Започват проверки за достъпната среда в Бургаско

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) проведе среща в Бургас, за да представи стартиралата в края на миналата година кампания „Достъпна България”.

Целта на инициативата е да се изследва достъпността на градската инфраструктура и на публичните обекти, за да се види къде са проблемите и да се търсят начини за решаването им.

„Бургас разполага със сравнително добра система за достъпност на хората в неравностойно положение. Проверката обаче показа, че тя не е ефективна на 100% и съществуват редица въпроси, които трябва да бъдат решени. Ангажираме се да донадстроим системата, така че тя да отговаря на потребностите на всички граждани.”, обясни областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Най-общо проверките на КЗД ще обхващат местата, в които се полагат грижи за уязвими групи или се посещават от хора с увреждания. Конкретно в област Бургас акцент ще се даде и на плажовете, за да се види доколко те са достъпни за трудноподвижни хора. 

„Ще правим проверки и ще глобяваме на място. Това няма да е последното ни идване в Бургас и по Черноморието. Изпратили сме писма и сме уведомили компетентните власти, че е добре при отдаването на концесии да бъде включена и такава клауза, която да гарантира правата на хората в неравностойно положение.”, обясни Ана Джумалиева, председател на КЗД.  

Оказва се, че трудни за достъп са редица обществени сгради в Бургас. Проблем има със сградите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Областна администрация, Община Бургас, Старата поща, а също някои от медицинските центрове в града и др. Много от изброените здания са строени в началото на миналия век и са обявени за паметници на културата, което усложнява реконструкцията им.  

В момента Община Бургас подготвя проект за реконструкция на сградата, като се предвижда и подмяна на старите асансьори с по-големи и удобни за хора в инвалидни колички. На този етап за трудноподвижните граждани има изградена рампа, която свързва приземния с първия етаж, където се намира кабинетът на кмета.  

Наред с проверките за достъпна среда КЗД ще разглежда и всички други случаи, свързани с дискриминация, проявена агресия, налагането на физически, психически или вербален тормоз на лица в неравностойно положение. 

„На практика след деинституционализацията на социалните заведения, където бяха компактни групи – деца, лишени от родителски грижи, или възрастни хора за отглеждане – сега са много малки центрове на различно подчинение. Това от една страна е добре, защото се създават центрове от семеен тип, но контролът се оказва много труден. Последните скандали, които разтърсиха обществото с тормоз над деца с увреждания, са в подкрепа на това, което казвам”, обясни Златина Дукова от КЗД в Бургас.

Тя поясни, че работата на Комисията при такива случаи ще бъде да се справи с това, което другите институции не успяват. Именно в тази насока ще бъдат насочени проверките, които вече са стартирали. 

Статистиката показва, че за периода 2015 г. – 6 февруари 2018 г. подадените сигнали в Комисията от бургаски регион са 70, а образуваните преписки за това време са 46 на брой. Жалбите са от жители на Бургас, Карнобат, Айтос, Ахтопол, Созопол и села от областта. Най-често става въпрос за дискриминация заради етническа принадлежност, възраст, увреждане, религия, образование, обществено положение, синдикална принадлежност и др. 

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...