образование 12 фев. 2018

Йорданка Ананиева: Видеонаблюдението в градините не е панацея, но е полезно

Article image
Поставянето на видеокамери в детските градини няма да реши всички проблеми, смята зам.-кметът по образованието в Община Бургас Йорданка Ананиева. 

„Видеонаблюдението не е някаква панацея. Смятам, че трябва да се разработи една добра система за контрол и сигурност, която може да включва и видеокамери.”, коментира тя.

Заместник-кметът все пак подчерта, че поставянето на видеокамери в детските градини и училищата е от полза както за родителите, така и за самия персонал. 

„Оказва се, че камери могат да се вкарат по всяко време. По-големите ученици си имат телефони и те снимат, когато си поискат. В детските градини явно също не е трудно да се внесе камера. Затова е добре видеонаблюдението да бъде легално и по правилата.”, каза още Йорданка Ананиева.

Зам.-кметът поясни, че видеозаписи са били използвани, когато е имало спор между родители при конфликт на деца, както и в случаите, когато учител е набеждаван от ученик.

„Има много случаи с постъпили жалби при мен, в които учителите са несправедливо обвинени. Много често учителят няма как да докаже пред родителя, че е бил прав. Лично съм присъствала на ситуации, при които родителят се извинява на педагога, след като е видял запис от камерата.”, пояси Ананиева. 

По нейните думи поставянето на видеокамери в учебните и детските заведения би помогнало много и на директорите, които ще знаят какво се случва във всеки един клас или група