образование 08 фев. 2018

Бургаският музей с лекция за застрашените видове у нас

Article image
Образователната програма на Регионалния исторически музей в Бургас продължава с лекция, посветена на някои от застрашените видове растения и животни, включени в новото издание на Червена книга у нас. 

Откритият урок ще се състои утре – 9 февруари, от 16:00 ч. в изложбената зала на Историческия музей, намиращ се на ул. „Лермонтов” №31. Автор на лекцията е д-р Светла Далакчиева, главен уредник на Природонаучната експозиция. Цената за възрастни 2 лв., а за ученици и пенсионери – 1 лв.

През 2015 г. излезе от печат новото издание на Червената книга на Република България. То е в 3 дебели тома, за да побере всички видове, които отговарят на приетите международни критерии за застрашеност. За пръв път се обръща внимание и на местообитанията, в които тези растения и животни се срещат. И тъй като в една лекция няма как да се разкаже за стотиците застрашени видове, сме избрали няколко като тракийския дъб, венерината пантофка и белошипата ветрушка, за които ще научите интересни факти за откриването им и опитите да бъдат запазени или повторно върнати в Българската природа.

Програмата за февруари продължава с "Огньовете на Сирни Заговезни и как кукерите гонят злите сили" с лектор Красимира Дубарова на 16 февруари, и "Бургас в образи от ранните градоустройствени скици" с лектор Владимир Анигностов на 23 февруари.