образование 05 ян. 2018

Бургаското ОУ "Ал.Г. Коджакафалията" ще участва в откриването на българското европредседателство

Article image
Най-новото бургаско училище ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" получи специална покана от Дигитална национална коалиция (ДНК) да проведе образователен уъркшоп.

Той ще бъде в рамките на детското откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието ще се състои утре – 6 януари, в Националния дворец на културата.

Таня Сребрева, която е учител по информационни технологии и програмиране, ще представи играта Minecraft като мултифункционален образователен инструмент, както и цялостната училищна политика в областта на развитието на дигиталните компетентности на учениците. 

Популярната сред децата игра позволява създаването на нови светове, като по този начин развива въображението и в същото време създава предпоставки чрез нея учебното съдържание да се преподава по увлекателен и запомнящ се начин, да се стимулира творчеството и екипната работа. От друга страна, в режим "програмиране" се развиват софтуерните умения на възпитаниците на ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията", което в национален план е първото училище, интегрирало Minecraft в програмата си.

Събитието се организира под патронажа на  Мария Габриел, Комисар по цифрова икономика и общество, като в него ще вземат участие Лиляна Павлова, Министър на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Лаура Лукрезеану, Директор CEE Education Microsoft, Пийт о‘Шиа, CoderDojo Foundation. На финала се предвижда номиниране на деца - посланици #Kids4DigiEU и посланици на CoderDojo.