спорт 09 дек. 2017 2017-12-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzFHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bbb430b3a5e0fa6f588cc241dfaa781b42041382/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29752.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тома Томов: Организацията в "Черноморец 1919" е професионална, нищо че сме в "А" окръжна група

Животът на Тома Томов е свързан с футбола и по-точно с "Черноморец" Бургас. През годините той е бил играч, ръководител и ревностен привърженик на "акулите". В момента Тома Томов е част от  възродения"Черноморец 1919" или по-точно на отбора, който тръгна от възможно най-ниското ниво на аматьорския футбол към своето възкресение или по-точно към връщането си на футболната карта на България. Потърсихме Бат Тома, за да ни разкаже къде са "акулите" и какво се случва с тях.

В края на есенния полусезон докъде стигна по своя път  „Черноморец 1919“?

Ако става дума само за есенния полусезон, мъжете са на първо място в „А“ окръжна група.  Отборът U15 е на първо място в група „Пловдив“ с пълен актив. От десет мача спечелиха 30 точки. Нито едни равен мач нито една загуба. Техен треньор е Нено Ненов.  В последния си мач победиха „Ботев“ Пловдив, а те не бяха губили три години и бяха републикански шампион в тази възраст.

Набор 2004 год. завършиха на първо място в Окръжната група. Набор 2005 год. на първо място в Окръжна група, набор 2006 и набор 2007 също са на първо място в Окръжната група. 2008 год са също първи.

Признавам, че единствено ни куцат нещата в U19, тъй като в навечерието на полусезона от Лудогорец ни взеха тримата най-добри играча. Да не говорим, че Николай Кръстев взе седем осем наши футболисти. На полусезона смятам, че ще си върнем доста деца. Те сами идват при нас. Вярвам, че ще запазим мястото на този отбор в елитната група.

Как един отбор от „А“ окръжна група може да привлича талантливи деца и юноши от Бургас и от региона. С какво ще ги привлече от такова ниско ниво?

Първо историята на „Черноморец“, името  ги привлича. Нашият отбор е символ на град Бургас. Няма кой да го оспори. Много голямо значение има и това, че се завърнахме на стадион „Черноморец“. Докато бяхме във Ветрен,  беше жестоко, изключително трудно.  Пътувания, губене на време. Реновирането на терените на стадион „Черноморец“ промени всичко. Направихме го само със собствени средства. Не молим никого за нищо.  Който реши да помага, идва и го прави. Ние, треньорите…постоянно сме там. Аз съм всеки ден на стадион „Черноморец“ . През пролетта ще се види вече изцяло какво е направено. Терените, съблекалните, всичко.

Имате ли самочувствието на отбор, който е в „А“ окръжна група, но е създал професионална организация?

Абсолютно имаме това самочувствие. Хората в Управителния съвет, хората, които се грижат за „Черноморец“ , са минали по този път, били са дълги години ръководители, футболисти…като Златко Янков, Радостин Кишишев, хайде Златко е вече в Турция, но другите са тук. Аз също се включвам с каквото мота като бивш председател и учредител на този клуб. Може да сме в „А“ Окръжна група, но сме един безпрецедентен случай във футбола на България. Няма друг отбор като нас, който е на такова ниво във футбола и има такава детско-юношеска школа. Такава нямат дори някои професионални отбори у нас. Десет гарнитури с името „Черноморец 1919“ участват във всички първенства.

Организацията ни е напълно професионална, нищо че сме аматьори.

Какво бихте казал на почитателите на футбола в Бургас и към хората, които обичат „Черноморец“?

В моето сърце е само Черноморец. Правим всичко възможно да го възродим като клуб. Една от задачите ни е да влезем във „В“ група. Ще играем бараж и всичко зависи от нас. Влезем ли във „В“ група, вече ще е по-лесно. Не става дума за финанси, ние ги намираме и те нарастват. Става дума за това ,че авторитетът на клуба ще стане по-голям и ще се върнат още привърженици, които бяха изгубили вяра и надежда със старото ПСФК-а. Регистрирахме нов клуб и започнахме от А и Б, трудно е, но е правилно.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...