образование 28 ноем. 2017

Бургаски ученици потеглят на пътешествие с “таткото” на класическата музика – Йозеф Хайдн

Article image
Истинско музикално приключение очаква зрителите на първия концерт от поредицата „Представяме ви...”, която Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас организира.  

Спектакълът ще се състои на 29 ноември от 18:00 часа в концертната зала на учебното заведение, при вход свободен.

Поредицата „Представяме ви…” ще включва серия концерти, съчетаващи разкази за някой от най-великите композитори и техните  произведения.

Този път в музикалното си пътешествие  младите музиканти и техните преподаватели ще бъдат съпроводени от “таткото” на класическата музика – Йозеф Хайдн. Австрийският композитор е представител на виенската класическа школа. Освен изключително продуктивен творец той често е наричан баща на класическата симфония и на струнния квартет. Йозеф Хайдн оставя в съкровищницата на музиката 104 симфонии, над 70 струнни квартета, множество инструментални концерти и сонати за пиано, 24 опери и ораториите "Сътворението" и "Годишните времена". Йозеф Хайдн е един от най-обичаните композитори на всички времена, наричан от цели поколения свои почитатели "татко Хайдн".

Публиката  ще има възможност да е запознае с интересни факти от живота на Хайдн и ще чуе на живо част от неговите произведения.

 Музикалните шедьоври ще бъдат изпълнени от солисти и камерен оркестър към Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Петя Тончева.

Поредицата „Представяме ви ...” се осъществява в рамките на проекта „На концерт в сряда”.