http://AutoDoc.BG
ориентири 27 окт. 2017

Младежи от цялата страна се събраха на климатичен хакатон в Бургас

Article image
Общо 30 младежи от различни университети и технически училища в страната, разпределени в 6 групи, се включиха в стартиралия днес международен хакатон, провеждащ се в Бургас.

Събитието е посветено на глобалните климатични промени. 

Форумът ще се проведе два поредни дни – 27 и 28 октомври, на Морската гара. Участниците имат за задача да генерират и предложат значими идеи и решения на Бургас за справяне с негативните последици от климатичните промени.

Партньори в инициативата са Община Бургас, ScaleFocus и Start it Smart. Организатори на международната инициатива са Climate-KIC и Cleantech Bulgaria.

"С този климатичен хакатон Бургас се присъединява към над 240 града от 70 държави в цял свят, които анализират ситуацията, в която живеят и прилагат подходящите стратегии, за да отговорят на настъпващите климатични промени. Най-голямото богатство, което Бургас има, е водата. Имаме предимството да живеем на морето, но и сме ограничени от него и от трите бургаски езера. Водата е огромен актив и има голям потенциал, тя е енергия. Морето и езерата в Бургас винаги са били вдъхновение за неговите жители. Надявам се да ни помогнете като ни предоставите подходящите решения", заяви  зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева.

Инициативата Climathon събира заедно предизвикателства на градската среда от цял свят и ги представя на хора, които имат страстта и познанията да ги решат.