образование 05 окт. 2017

Ново увеличение на учителските заплати най-рано догодина

Article image
Ново увеличение на учителските заплати ще има най-рано от октомври следващата година, и то ако се вземе управленско решение да бъде изтеглено планираното увеличение за 2019 г.

Изключение ще има само за преподавателите в детски градини и училища в малки и отдалечени населени места, както и за тези, които работят с уязвими групи. Това заяви министърът на образованието Красимир Велчев след блиц контрол в парламентарната комисия по образование, съобщава dnevnik.bg

Припомняме, че учителските заплати бяха увеличени два пъти тази година или общо с около 23-25 %. От септември минималната учителска заплата е 760 лева, а увеличението е с 15 на сто. Най-ниското възнаграждение за старши учител е 792 лева, а за директор - 950 лева.

Това бе първото повишаване на учителските възнаграждения от кабинета "Борисов 3", чието основно предизборно обещание е двойно увеличение на учителските заплати за един управленски мандат, което значи минимално възнаграждение от 1320 лева през 2021 г. Според министър Вълчев чисто средната заплата тогава трябва да е 1600-1700 лева.