http://AutoDoc.BG
спорт 28 сеп. 2017

Бургазлии тестваха футуристични автомобили на Shell

Article image
Български отбор, включващ представители от БСУ, Университет "Проф. д-р Асен Златаров", ПГМЕЕ и ПГ по транспорт, взе участие в Shell Eco-marathon Challenger Event – Турция. 

Събитието е част от 33-та надпревара с футуристични автомобили Shell Eco-marathon, която ще се проведе през 2018-та година в Истанбул.

Shell Eco-marathon Challenger Event е отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание.

След посещението си българската група обмисля вариантите и възможностите за следващата година да участват в предварителния кръг на състезанието със сборен отбор.

Двата бургаски университета вече работят по проекти за електро и за хибридни автомобили, както и по разработки на органични горива.

Идеята за състезанието се заражда още през 1939 г., когато двама служители на Shell в САЩ правят приятелски облог кой ще измине най-дълго разстояние с най-малко количество гориво.