спорт 16 юни 2017

Оцелелите бургаски ветроходци разказаха за бурята, потопила яхтата "Фурия"

Article image
Михаил Копанов и Диан Зайков, чиято яхта „Фурия” потъна след сериозна буря в Северния Атлантик, се завърнаха в Бургас и се срещнаха с кмета Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.

"За нас вие сте победители - добре дошли у дома", казаха градоначалникът и губернаторът, при посрещането на своите гости.

Двамата бургазлии бяха спасени от канадски кораб час и половина, след като са подали SOS сигнал.  За съжаление яхтата им "Фурия" потъна малко по-късно, вследствие на получените повреди и многото вода, влязла в трюма.

Ветроходците ни благодарят на всички свои приятели и спонсори, помогнали за участието им състезанието OSTAR/ТWOSTAR, което се провежда веднъж на 4 години. Български екипаж не беше се включвал в него от 90-те години на миналия век.

"Щастливи сме, че сме живи и при семействата си, няма да се откажем да плаваме", заявиха твърдо двамата ни ветроходци.

След първата седмица на състезанието българската яхта леко изоставаше, но после "хвана" най-подходящия курс и вятър, умело водена от бургаските ветроходци. В деня преди инцидента "Фурия" беше поела водачеството не само в своя клас ТWOSTAR, а и в генералното класиране. Въпреки че в тракинг системата се виждаше как пред тях е изключително бързата Vento di Sardegna със скипер Андреа Мура от клас OSTAR, при изчислението на специалните коефиценти, свързани с размера и различните допълнителни екстри на яхтите, излизаше, че дори да финишират три дни след италианеца, бургазлиите щяха да са първи в генералното класиране.

 Всичко това, при условие, че "Фурия" бе една от малкото яхти без автопилот. Това означава, че единият от екипажа постоянно е трябвало да води управлението, докато другият се занимава с платната, такелажа и всичко останало. При яхтите с автопилот екипажът може да си открадне малко повече почивка.

За съжаление, тогава ги сполетява сериозната буря, която повреди или потопи много от участниците. 22 яхти потеглиха от Великобритания. В момента към финала кретат само 6.

Мишо и Диан разказаха как са направили всичко възможно да спасят "Фурия". Включили са трите налични помпи и са ги обслужвали постоянно, като едновременно с това са опитвали да управляват, за да излязат от най-засегнатия от бурята район. Огромните вълни, 12-15 метра, обаче, правят ситуацията животозастрашаваща.