образование 06 юни 2017

Възпитаници на Немската в Бургас дебатираха в Американския колеж

Article image
Клубът по дебати на ПГПНЕ “Гьоте“ – Бургас участва в турнир за дебати на английски език, организиран от Американски колеж – София.

Възпитаниците на Немската гимназия получиха покана заради отличните резултати, които демонстрираха в националното състезание по дебати, провело се във Варна.

Сред темите, по които дискутираха младежите, бяха въпроси като: свободни ли са българските медии; за или против наказателен данък за родители с недисциплинирани деца; важността на политическата коректност.

Участниците от Бургас – Силвия Бакалова, София Граматикова и Васил Карастанчев стигнаха до полуфиналите и бяха единственият отбор, чийто основен чужд език на обучение не е английски, а немски. Това обаче не им попречи да са достойни противници срещу отбори, които използват английския език в далеч по-голям обем в часовете.

Започналата в началото на тази година инициатива на ПГПНЕ "Гьоте" за активно участие в дебати помага на учениците да развият умения за преодоляване на различия чрез диалог и аргументирано изказване на мнение - безкрайно важно в днешния свят на агресия и масов тероризъм.