образование 23 май 2017 2017-05-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaUZBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--713da434b51bd96cae1c580d4aeb82d0f484c5dd/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27795.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иноватори от три бургаски училища спечелиха конкурса „Мисли зелено“ 2017 на „Кроношпан“

Конкурсът „Мисли зелено“ 2017  избра трите най-впечатляващи проекта, създадени от бургаски ученици.
 
Това бяха предложенията на малките иноватори от ОУ „Васил Априлов“, НБУ „Михаил Лъкатник“ и ОУ „Братя Миладинови“
 
Възпитаниците на ОУ „Васил Априлов“ представиха своя концепция за изработване на макет на къща със соларни панели и обособяване на вертикална зелена стена със стайни растения на втория етаж на учебното заведение. В допълнение в двора на училището ще бъдат проведени демонстрации на слънчеви роботи, задвижвани от соларни панели.
 
Учениците от НБУ „Михаил Лъкатник“ впечатлиха журито на конкурса и ръководството на „Кроношпан България“ с идеята си за формиране на модел на екологично поведение, изразяващ се чрез събирателска и изследователска дейност, описване и предоставяне на информацията и прилагане на мерки с крайна цел 10% намаление на потреблението на енергия в училището.
 
Децата от ОУ „Братя Миладинови“ представиха свой план как да бъде създадена творческа работилница, чрез която учениците по иновативен начин да бъдат в пряк досег с природата. 
 
За реализацията на всеки един проект „Кроношпан България“ ще подкрепи финансово авторите с премия от по 5000 лв. Сумата в наградния фонд на конкурса беше генерирана от продажбите на продукта OSB, произведен чрез щадяща природата технология, при която се ползва дребноразмерна иглолистна дървесина, добивана при устойчивото управление на горите.
 
Заради интересната идея и визия за „зелено“ бъдеще извънредно беше отличен с поощрителна награда от 2000 лв. и проектът на учениците от ОУ „Георги Бенковски“ за създаване на училищна станция за компостиране на отпадъци. Със своето решение ръководството на „Кроношпан България“ пожела да подкрепи усилията на подрастващите еколози, чието предложение остана само на 4 точки от първите три проекта.
 
В конкурса „Мисли зелено“ 2017, въпреки краткото време за подготовка, със свои "зелени" концепции и идеи се включиха общо дванадесет начални и основни училища от Бургас.
 
Чрез тази инициатива „Кроношпан България“ отправи своето предизвикателство към младите хора от община Бургас като им даде възможност да представят своята визия за развитие и опазването на околната среда
 
Конкурсът е част от календара с прояви на компанията, която през 2017 год. отбелязва 20 години от началото на своята дейност в България.
 
В момента продукцията на „Кроношпан“, създавана в бургаския филиал на компанията, се изнася в над 20 страни по цял свят.
 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...