образование 02 апр. 2017 2017-04-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczQ5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cb806f88aefc8cc07d137428b02a885188c69a2f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27316.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ректорът на БСУ: Работодателят е силен фактор в организацията на учебния процес

Традиционно Бургаският свободен университет (БСУ) провежда разговори с местния бизнес и институциите в града, за да „си свери часовника” при подготовката на студентите.

„Длъжни сме да се съобразяваме с пазара на труда. Работодателят е много силен фактор в организацията на учебния процес. Ние подготвяме кадри с такива компетентности, каквито са необходими след това за тяхната добра и бърза реализация.”, обясни проф. дпн Галя Христозова, ректор на БСУ.

Преди няколко години висшето учебно заведение сключи договор с международната  IT компания „Съдърланд”, която има представителство в Бургас. 

„Те подпомагат обучението на наши студенти, дават стипендии. На тях им трябват специалисти с немски език, затова организират безплатни курсове в университета. По този начин създава своя мрежа от кадри.”, допълни ректорът.

Наред с това БСУ води активни разговори с Регионалното управление на образованието, тъй като все по-сериозен става недостигът на учители в региона.

„Говорим с директора на РУО инж. Виолета Илиева, както и с директори на учебни заведения за бъдещата подготовка на учители. Най-сериозен е интересът към специалността начална и предучилищна подготовка. Водим разговори и за квалификацията на вече действащите учители.”, обясни проф. Христозова.

Припомняме, че в края на миналата година излезе наредбата на МОН, според която всеки учител трябва да получи квалификация в рамките на 1 кредит, което се равнява на 16 часа.

„Ние сме разработили и предоставили на РУО в Бургас, Ямбол и Сливен програма на университета за квалификацията на учителите. Вече сме провели няколко такива курса, които са по желание.”, допълни ректорът на БСУ.

Висшето учебно заведение работи и с други професионални организации в област Бургас, които дават еднократни стипендии на студентите. През последните години най-голям е интересът към младежите, които са завършили технически специалности.



Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...