образование 16 март 2017 2017-03-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmc4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c10e856f8caa49472a730aff4553bd198d5c8648/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27134.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Университет "Проф. д-р А. Златаров" с нови специалности, търсени от бизнеса

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас открива шест нови специалности за академичната 2017-2018 г. 

В отговор на засиленото търсене на висококвалифицирани IT специалисти висшето учебно заведение разширява възможностите за обучение в направление „Комуникационна и компютърна техника“. Тази година ще бъде приет първият випуск студенти по софтуерно инженерство. Дипломираните бакалаври ще имат възможност да се реализират в сферата на компании, специализирани в производство, тестове и поддръжка на софтуер, компютърни и комуникационни технологии. 

Във връзка с идеята за прилагане на дуално обучение за бъдещите IT специалисти е заложена три пъти повече учебна практика.

Друга нова специалност в направление „Комуникационна и компютърна техника“ е „Компютърен индустриален дизайн“. В края на подготовката си бъдещите бакалаври ще могат да заемат позиции в структури, специализирани в компютърно проектиране, дизайн на изделия за бита и промишлеността, интериор и екстериор, реклама, производствени пространства и др.

Сред новите специалности на университета е и „Химия на козметичните и повърхностно активните вещества“. Завършилите бакалавърската програма ще са желани както в научно-изследователските и клинични лаборатории, така и в рехабилитационни и СПА-центрове у нас и по света.

Актуално и все по-развиващо се направление, в което Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, се наема да подготвя кадри, е екологията и управлението на процесите в този сектор. Бъдещите еко мениджъри ще учат правилата на администриране на екологични структури, организации и процеси  в научния, частния и в управленския сектор. Новата специалност е „Екология и екологичен мениджмънт“ към професионално направление „Химически науки“. Тя ще подготви специалисти за структурите на БАН, МОСВ, общини, общински и частни фирми, както и за други ведомства, както и ръководители на средно и висше и управленско равнище в бизнес организации от различен тип.

Висококвалифицирани кадри за пазара на труда в областта на автомобилната индустрия ще подготвя за първи път със степен „професионален бакалавър“ Бургаският държавен университет. Завършилите новата специалност „Автомобилна електроника“ ще могат да се реализират във фирми за разработване и производство на електронни автомобилни системи, управление и дизайн на печатни платки, фирми за диагностика, ремонт и тунинговане на автомобили. Професионалните бакалаври ще имат всички необходими знания и умения да прилагат наученото като специалисти в държавни и обществени институции, търговски дружества и организации, както и в частния бизнес. Завършилите специалността студенти ще могат да продължат обучението си за „магистри“ в Университета.

Утвърдените вече традиции във висококачествената подготовка на педагогически кадри в различни специалности университетът развива и тази академична година с новата специалност „История и философия“. Бъдещите абсолвенти ще могат да се реализират в системата на образованието и културата, в това число и като учители по история и философия.

През миналата учебна 2016/2017 година Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ започна обучение по други 5 нови специалности - „Химични технологии и психология на кризисните ситуации“, „Технология на материалите и мениджмънт“, „Електроника и автоматизация на възобновяеми енергийни източници“, „Техника и технологии в транспорта“ и хибридната специалност „История и психология“.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...