образование 03 март 2017 2017-03-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2M4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--15905b69a2f8619be81b53908907938e9ffba264/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27007.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Веселина Таралова: Целта ни е бургаските деца да се хранят здравословно и да спортуват навън

Месец март в Бургас ще мине под знака на здравословното хранене сред децата и младежите. Инициативата е на Община Бургас, а целта е да се засили интересът на подрастващите и на техните родители към полезните храни и физическата активност. Какви инициативи предстоят в града не само този месец, но и през цялата година, разкри в аванс пред „Бургаски репортер” Веселина Таралова - директор на Дирекция „Образование и демографски въпроси” към Община Бургас.

-Г-жо Таралова, Община Бургас стартира нова кампания, посветена на здравословното хранене в училищата. Какви дейности ще бъдат включени в нея и колко време ще продължи инициативата?
- Март сме го заложили като месец на здравословното хранене. Но паралелно с това искаме да мотивираме и физическата активност сред децата. Двете неща трябва да вървят „ръка за ръка”, защото едното без другото не би имало толкова добър резултат. През целия месец на здравето в училищата и детските градини са планувани много интересни мероприятия. Тези инициативи са всъщност и дни на отворените врати, защото всеки, който желае, може да отиде и на място да види как се мотивират децата да се хранят здравословно. Пълният график с мероприятията за училищата е качен на сайта на Общината. 

-Това всъщност е продължение на една утвърдена традиция, тъй като по въпросите на здравословното хранене в училищата и детските градини на Бургас се работи от години.
- Да, ние не сме спрели да работим в тази насока. Започнахме от детските градини, а след това насочихме вниманието си и към училищата. Бяха обновени всички столове в учебните заведения, подобри се значително и качеството на предлаганата храна. Много скоро – през месец април – в няколко пилотни училища ще заложим и електронна система за цялостна организация на храненето. Това ще даде възможност на родителите да се информират какво ядат децата им в училище и ще им позволи да споделят мнения и предложения. Предвижда се менютата на всички училищни столове да бъде уеднаквено. 

- Инициативи, посветени на здравословното хранене в детските градини текат от две години насам. Какво ново предстои за най-малките?
-В детските градини ще се проведе Седмица на здравословното хранене. Тя е фиксирана от 13 до 17 март. Всеки ден ще е посветен на отделна тема, която ще бъде разработена и представена атрактивно във всички детски градини на територията на общината. Важно е родителите да знаят, че си имаме технолог, който много отдавна подготвя менютата. Съществува и работна група по храненето, в която влизат колеги от детски заведения, имащи отношение към храненето – главни готвачи, медицински специалисти, родители. Целта ни е в менюто на децата да се включват здравословни храни, които като цяло не са сред най-любимите на малките. Но по различни образователни и занимателни начини се опитваме да ги убедим, че консумирането на такива храни е много полезно за тяхното здраве. Мисля, че вече имаме много добри резултати от тази дейност. 

-Този месец на здравето, както го нарекохте, само веднъж в годината ли ще се провежда?
-Не, мислим такъв месец да бъде и октомври. Тогава искаме да акцентираме върху изобилието от здравословни продукти, които ни дава есента. Но желанието ни е това да не се случва кампанийно. Затова миналата година през лятото стартирахме много хубава програма за децата – изведохме ги на открито в гората, правихме излети и разходки. 

- Ще бъде ли продължена лятната програма и тази година?
-Имаме такова намерение, но сме замислили малко по-различни неща, още ги пазим в тайна, за да изненадаме родителите и децата. Но има работна група, която вече работи в тази насока. Целта е да се мотивира максимално двигателната активност сред подрастващите.

- Идеята за тази завишена двигателна активност включена ли в самите часове по физическо възпитание, или ще се прилага предимно в извънкласни занимания?
 - Ще се стараем да го правим по всякакъв начин. Искаме да накараме децата да спортуват. Желанието ни е в градините децата да имат ежедневен престой на открито. В тази посока има много какво да се направи. Затова сме решили да разработим една програма, която ще залегне в правилника за дейността на детските градини. В нея ще бъде включено изискване всеки ден колегите да намират време да извеждат децата навън. Когато времето е прекалено лошо, тези занимания ще се изтеглят на закрито. Ниските температури не винаги са толкова плашещи ако съумеем да осигурим подходящо облекло на децата. Тук обаче е много важно и самото отношение на родителите. За да се мотивира физическата активност в много детски градини вече има монтирани велостоянки. Обновяваме и детските площадки в дворовете на градините. Всичко това се прави с цел, децата да са колкото може повече навън. Освен това искаме да организираме ежемесечно екскурзии до близки местности. Имаме училищни автобуси, които позволяват това да се случва. 

-От ремонт се нуждаят и дворовете на много от училищата в Бургас. Там предвиждат ли се такива?
-Да, постепенно всички дворове на бургаските училища ще бъдат ремонтирани. Миналата година такива дейности бяха извършени в ОУ „Васил Априлов”, СОУ „Кирил и Методий”, ОУ „Елин Пелин”. Готови са дворовете на ОУ „П.Р. Славейков” и ОУ „Антон Страшимиров”. Сега тече ремонт в СОУ „Петко Росен”. Предстои да стартира и втория етап на дейностите в ОУ „Братя Миладинови”. Всяко училище си подготвя проекта и поетапно всички дворове ще бъдат обновени.  

Автор: Марина Костова

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...