ориентири 24 фев. 2017 2017-02-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1k4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5eec23d458ff6626617f09b0d3f05a6daa07cb8d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26936.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаският бизнес ще наема пловдивски студенти през лятото

Ресторантьорите в Бургас ще наемат персонал от Пловдив за предстоящия туристически сезон, тъй като в черноморския град има недостиг на достатъчно подготвени кадри.

Към момента има запитване и проявено желание за работа на студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Темата за кадрите в туризма бе обсъдена днес на поредната среща, организирана от Община Бургас. Целта е да срещнат интересите и изискванията на образованието и бизнеса. В разговора взеха участваха зам.-кметът Красимир Стойчев, директорът на дирекция "Икономика и стопански дейности" - Ивелина Стратева, дирекорите на Професионалната гимназия по туризъм и Колежа по туризъм в Бургас, Иван Иванов - председател на Регионалната бургаска туристическа камара, представители на частни и общински фирми в сектора.

Ръководството на професионалната гимназия по туризъм е категорично, че училището има достатъчно договори за практика с много фирми, но бизнесът трябва да мотивира финансово по-добре учениците и да не ги търси спешно в началото на сезона. Освен това работодателите не трябва да очакват, че при тях ще постъпват идеално обучени млади хора, които да вършат всичко.

По време на срещата беше коментирана и остарялата учебна програма. Отчетена беше пределната възраст на много от учителите по практика и това, че те имат нужда да се обучават периодично при професионалисти от частния сектор, за да повишават квалификацията си.

От Колежа по туризъм също съобщиха, че има голямо търсене на техните кадри, но въпреки това през последните две години приемът им бил съкратен. На 1 март там ще се проведе Ден на отворените врати, на който са поканени бургаските ученици, завършващи среднот образование, както и представители на фирмите от туристическия бранш.

От бизнеса пък за пореден път се чу оплакването, че няма достатъчно кадри, всеки иска да работи на бюро и почти никой в обслужващия сектор - бармани, сервитьори и т.н. Младите хора постъпвали при тях с повече очаквания и по-малко способности.

Община Бургас пое ангажимента да съдейства по всички възможни начини - обучения, срещи, осъвременяване на учебни програми, предложения за законови промени, за да може образование и бизнес да са в синхрон помежду си и да се запази добрият ритъм в развитието на местната икономика. 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...