спорт 07 фев. 2017

Над 50 гросмайстори ще премерят сили на шахматен турнир в Бургас

Article image
Над 50 състезатели ще си оспорват правото да спечелят купа „Янко Гюзелев” на традиционния шахматет турнир на 8 февруари в Бургас.

В турнира е потвърдил участието си и един от най-добрите български шахматисти Борис Чаталбашев. Любителите на древния спот очакват с интерес и представянето на 9-годишният Николай Желев, който е вицешампион на Европа по ускорен шах за 2016 год.

Турнирът ще се проведе в 7 кръга по швейцарската схема. В десетото му издание ще има малка промяна, според която всеки кръг ще продължава по 5 минути с 3 допълнителни секунди за всеки ход. Това е т.нар. система Fisher time, създадена от легендарния Боби Фишер.

Тъй като тази година турнирът отбелязва своята 10 година, организаторите са предвидили и изненада за по-малките участници. Най-добрият от възрастовата група до 10 год. и най-добрият до 14 год. ще премерят сили в отделна партия. Победителят ще получи юбилейна златно-сребърна монета.

Победителите във всички категории по традиция ще си тръгнат с купи и парични награди. Турнирът ще се проведе в зала "Компас" на хотел "България". Началният час на първия кръг е 17,30 часа. Записването за участие ще продължи до 17,15 часа.