образование 29 ноем. 2016 2016-11-29 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBamt3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--313afd66bbd1fa0dd4b58f9b6e2ef65e9cedff45/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2327.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаски съдии преминаха обучение по актуални казуси

В Апелативен съд – Бургас се проведоха регионални обучения на съдии по актуални казуси от съдебната практика.

Институцията е партньор по проекта „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието“, който се финансира по ОП „Добро управление” и се изпълнява в рамките на 24 месеца от Националния институт на правосъдието.

През проектния период съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от цялата страна ще преминат специализирани обучения по различни теми от областта на гражданското, наказателното и административното право, правото на ЕС. Занятията в Бургас заедно с тези в Добрич са пилотни по проекта. Лектори бяха съдия Марина Михайлова от ВАС и съдия Тотка Калчева от ВКС. 

Наказателните съдии и прокурори от окръжна и апелативна прокуратура дискутираха по въпроси, свързани с новата компетенция на апелативните съдилища относно разпоредбите на Глава четвърта от Закона за административните наказания и нарушения, които се отнасят до имуществената отговорност на юридическите лица и едноличните търговци.

Темата на регионалното обучение на съдиите, които работят в областта на гражданското и търговското право бяха неравноправните клаузи в договорите за кредит и колективните искове по Гражданския процесуален кодекс. Беше обсъдена съдебната практика в тази област на Съда на ЕС, на ВКС и на съдилищата в апелативен район Бургас.

Целта на проекта „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието“ е повишаване на професионалната квалификация на магистратите, съдебните служители чрез провеждането на присъствени, регионални и дистанционни обучения, предлагани в съответствие с най-добрите европейски практики. 


Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...